Overleg:Hotel Saratoga

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 1 jaar geleden door RenaatPeeters in het onderwerp Zicht op Gran Teatro

Alcázar of Gran Alcázar?[brontekst bewerken]

Het is een bijkomstigheid in dit lemma, maar mogelijk heette het hotel Saratoga van ± 1911 tot ± 1933 niet hotel Gran Alcázar maar hotel Alcázar. 1. Er bestaat een advertentie van het hotel in de periode met de naam hotel Alcázar en 2. de toevoeging Gran komt slechts voor in één artikel dat aanvankelijk (2019) letterlijk werd overgenomen in andere websites.

En:

  • Opdrachtgever bouwwerk:

Was het niet Gregorio Palacio y Pérez i.p.v. Eugenio Palacios die in 1880 de opdracht gaf om het gebouw te doen bouwen?

  • Locatie voorganger:

De eerste locatie van het hotel (of eigenlijk de plaats waar een hotel met gelijkaardige naam werd uitgebaat) zou aan de kruising van Cienfuegos en Corrales hebben gelegen. Daar zou dan nadien hotel Isla de Cuba worden opgetrokken.

Het hotel Isla de Cuba (1888) ligt echter aan de straat Máximo Gómez (calzada de Monte) en Aponte. Dat is aan de andere zijde van dezelfde manzana (blok). Het kijkt uit over het Parque de la Fraternidad, net zoals hotel Saratoga.

  • naamgeving:

De naam van het hotel refereert aan de Saratoga Springs? In de bron waarnaar verwezen wordt schrijft men dat men de oorsprong van de benaming niet heeft kunnen verifiëren.

  • Aires libres:

Dit was de benaming voor de praktisch aaneengesloten overdekkingen / zonneweringen van het voetpad van Payret tot aan Monte. Het was vooral het terras tegenover het Capitolio waarnaar verwezen werd als Aires Libres. Het terras maakte deel uit van het voormalige hotel Pasaje.

hotel Pasaje: Aires libres
  • Studio's radiostation:

Van Radio Garcia-Serra is geweten dat het was gevestigd in calle Manrique (Centro Habana) en dat het station een wekelijkse uitzending verzorgde vanaf het terras van hotel Saratoga.

  • Casas de vecinidad

"Het bouwwerk werd heringezet als een lokaal buurthuis en dienstencentrum". Dit is een te letterlijke vertaling van casas de vecindad. Een frequent voorkomende woonvorm in Havana die erin bestaat dat bestaande gebouwen niet bedoeld voor permanente huisvesting, toch zo gebruikt gingen worden sedert 1959 om het te kort aan woningen op te vangen. Ook in Cuba gekend als cuarterias, ciudadelas, solares,..: meergezinswoningen.

  • Heropbouw

"Eind 20e eeuw en begin van de 21e eeuw kreeg het een volledige renovatie". In realiteit werd het gebouw volledig afgebroken en heropgebouwd. Enkel de oorspronkelijke buitengevel (drie verdiepingen) werd behouden. Het is deze buitengevel die bij de ontploffing volledig werd verwoest.

  • Rolling Stones

"in maart 2016 was het de uitvalsbasis van The Rolling Stones". De Rolling Stones verbleven in een hotel in Playa, Miramar. Wat niet uitsluit dat ze een bezoek hebben gebracht aan dit hotel.

  • Nieuw Classicistische bouwwerk

Van het gebouw kon tot de explosie gezegd worden dat het een een neoclassicistische bouwwerk was. Door de explosie zijn alle oorspronkelijke delen definitief verdwenen, ook de gevel die in de jaren '90 behouden bleef. Er bestaat consensus om het gebouw dan ook te rekenen tot de Nieuw Classicistische architectuur. Of niet de sorteren onder een stijlkenmerk (gipskarton-architectuur).

  • bron = website hotel

De bron waarnaar deze pagina verwijst is de website van het hotel. Daar worden de positieve kenmerken van het hotel beschreven en eigenschappen toegevoegd die (vooral voor een buitenlander) bijzonder klinken. "(...) een eclectisch karakter met kenmerkende elementen zoals Frans timmerwerk, keramiek en Cubaans marmer.

Terwijl Frans timmerwerk (carpinteria frances) in Cuba in feite gebruikt wordt als verzamelnaam voor ramen waarin louvre-lamelen (shutters) zitten in plaats van glas. Ook wordt door de Cubano de a pie 'ceramica' gebruikt om aan te geven er stenen vloeren zijn gebruikt in plaats van houten (of geen) vloeren. En Cubaans marmer is in feite de budget-oplossing voor trapbekledingen.


Renaat (overleg). 11 mei 2022 10:08 (CEST)Reageren

Chit chatting[brontekst bewerken]

Dit artikel baseert zich op één bron die wervend werd geschreven (reclame voor het hotel). Dezelfde bron beschrijft de stijl in recentere uitgaven als eclectisch. El Capitolio is geen nationaal congresgebouw. Het beeldhouwwerk 'fuente de la India' werd hier geplaatst rond 1895 (<1837). Het huidige bouwwerk werd praktisch volledig nieuw gebouwd rond 2000. De oorspronkelijke bouwheer heette Gregorio van voornaam en Palacio y Peréz van achternaam. Na diens dood werd hier een hotel geopend (The Alcazar). 'Huurappartementen' werden hier nooit in ondergebracht. Hierboven schreef ik al over andere fouten. Het hotel werd niet genationaliseerd. Het gebouw werd niet verhoogd met een vierde en een vijfde verdieping, maar volledig opnieuw gebouwd met 10 verdiepingen ipv de oorspronkelijke (19de eeuw) 3 verdiepingen, etc. Als de uitwijdingen worden weggelaten blijkt er weinig te corresponderen met de werkelijkheid. Renaat (overleg). 23 mei 2022 21:52 (CEST)Reageren

Gregorio Palacio y Peréz[brontekst bewerken]

(kopie van mijn tekst alhier): Gregorio Palacio y Pérez (Entrambasaguas, 1819 or 1820 - La Habana, 1904) arrived on the island in 1834. He became rich by selling tobacco from the fields he had acquired in the region of Pinar del Rio (don't forget that slavery was still normal in that time). At the end of the century he owned more than 100 houses in Havana. But one couldn't tell his wealth from his way of lifestyle: Jamás le vimos en coche ni bien trajeado. Por qué hacía eso? No lo sabemos y es fácil que no lo averigüe nadie. He was buried in the Cementerio Colón where his grave can still be seen: grave on the Colon Cemetary (detail)

sources:

  • Machado Gonzalez, Cuevano de Olvidos, p.97
  • De Las Cuevas and Rey, Las construciones cuentan su historia, p.85
  • Adolfo Dollero, La Provincia de Pinar del Rio y su evolucion, p. 134, p. 247, p.278

Renaat (overleg). 4 jun 2022 16:46 (CEST)Reageren

Dertien verdiepingen[brontekst bewerken]

De investeerder / ontwikkelaar schreef in 2011 op zijn website:

All that remains of the original 130 year old, 3 story hotel is a retained façade. Coral (Capital) led negotiations for obtaining the necessary permissions, created a design solution with a team of international experts and then constructed 13 new floors including a double basement using a Cuban executive team of consultants. Renaat (overleg). 4 jun 2022 18:10 (CEST)Reageren

Zicht op Gran Teatro[brontekst bewerken]

Zwembad op het daktteras van het hotel, met zicht op de koepel van het nabijgelegen El Capitolio en de koepels en dak van het Gran Teatro de La Habana

Knap. Er zijn geen koepels op het dak van het Gran Teatro.Renaat (overleg). 7 jul 2022 21:39 (CEST)Reageren