Overleg:Houtblazer

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 6 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Dat 'houtblazer' eigenlijk een raar woord is, staat buiten kijf, maar dat staat volgens mij los van het wel of niet voldoen aan de indeling van Hornbostel en Sachs. Bepalend daarbij is hoe de lucht in trilling wordt gebracht: door de lippen van de blazer (hoorns, trompetten e.d.), in of op de rand van het instrument zelf (fluiten) of via een mondstuk met riet. In feite komt de traditionele indeling in hout en koper daar goed mee overeen, alleen zijn de rietblazers en fluiten samen in de houtgroep ondergebracht. "Het gaat namelijk niet om het materiaal waarvan het instrument gemaakt is, maar om de wijze waarop de toon wordt gevormd."

In de laatste alinea van het artikel wordt de indruk gewekt dat het erom gaat waar de lucht uitstroomt (de toonhoogtevorming), maar dat verschil is minder sterk. Er staat 'het geluid' uit de gaten komt die in de buis van het instrument zijn geboord, maar vooral als alle gaten gesloten zijn, komt de lucht (ook) uit het uiteinde van de buis. En misschien belangrijker: ook sommige instrumenten in de categorie van hoorns en trompetten hebben gaten voor de keuze van toonhoogte, zoals bij de zink en de kleptrompet. Al zitten die dan niet in het moderne symfonieorkest. Bever (overleg) 5 feb 2017 04:19 (CET)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Houtblazer. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 16 aug 2017 02:01 (CEST)Reageren