Overleg:Huis Plantagenet

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

waarom geen Plantagenet?[brontekst bewerken]

Geachte collegae, Graag verneem ik waarom gekozen is voor de titel 'Huis Plantagenêt'. Bij mijn weten heet deze dynastie 'Plantagenet'.

Met de bezittingen van Eleonora en met Normandië dat bij het Engelse koningschap kwam, was de hele westelijke helft van Frankrijk in handen van Hendrik Plantagenet, zo genoemd naar de brem (planta genista), die zijn vader als helmteken voerde.
(Jansen, H.P.H. (1981): Geschiedenis van de Middeleeuwen, derde druk, Uitgeverij Het Spectrum, Utrecht/Antwerpen, p.197.)
Door het spel van de erfopvolgingen kwam in 1154 Hendrik II Plantagenet op de Engelse troon (†1189), terwijl hij tevens hertog van Normandië was en graaf van Anjou, Maine en Touraine.
(Blockmans, W. en Hoppenbrouwers, P. (2002): Eeuwen des onderscheids. Een geschiedenis van middeleeuws Europa, Prometheus, Amsterdam, p.226.)

Alvast bedankt! vriendelijke groet, S.Kroeze 13 nov 2009 17:44 (CET)[reageer]

De schrijwijze in de titel komt op mij wat "hypercorrect" over. Bovendien is, naar ik meen, de ciconflex volgens de huidige regels hier niet op zijn plaats (het is geen Nederlands woord maar een eigennaam). Michiel 13 nov 2009 19:31 (CET)[reageer]
Het accent staat nu nog wel bij Categorie: Huis Plantagenet! Salix 31 jan 2010 22:28 (CET)[reageer]