Overleg:Hyperemesis gravidarum

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 1 jaar geleden door Lwgph in het onderwerp bron percentage bij volgende zwangerschap

primigravida[brontekst bewerken]

Ik las dat uit onderzoek is gebleken dat HG vaker voor komt bij vrouwen die voor het eerst zwanger zijn (primigravida). Dat lijkt in contrast te staan met het feit dat de kans op herhaling bij volgende zwangerschappen zeer groot is. Want dan zou het net zo vaak voorkomen bij mensen die multipara zijn (die al vaker zwanger zijn geweest), zou je denken.
Ik vroeg mij af hoe dat dan te combineren valt. Ik denk dat ik maar één conclusie kan trekken: veel vrouwen die dit een keer doorgemaakt hebben zien er van af om nog een keer zwanger te worden. HG heeft dus waarschijnlijk medisch gezien niets te maken met het feit dat het om een eerste zwangerschap gaat. Erik Wannee (overleg) 27 dec 2014 16:58 (CET)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Hyperemesis gravidarum. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 2 mei 2019 06:46 (CEST)Reageren

bron percentage bij volgende zwangerschap[brontekst bewerken]

Ik heb geprobeerd een bron te vinden voor de 95% tot 98% die genoemd wordt.

Dit Nederlands onderzoek uit 2021 vond dat van de 35 vrouwen die opnieuw zwanger werden, 89% het weer had. Dat is niet echt een grote groep, dus dat is waarschijnlijk niet heel betrouwbaar. Ze vonden ook dat 40% hun zwangerschap hadden uitgesteld omdat ze bang waren voor deze aandoening, en ze vonden ook dat van de 38 vrouwen er 24 niet nog een keer zwanger zijn geworden vanwege HG.

Dit Amerikaans onderzoek uit 2011 vond dat van de 57 vrouwen, 81% het weer had. Ook niet echt een grote groep. Ook vonden ze dat van de 41 vrouwen die niet nog een keer zwanger waren dat het bij 37 was vanwege HG.

Dit onderzoek uit 2016 noemt een geschiedenis van HG de grootste risicofactor op HG, met een aOR = 4.74, niet dat ik weet wat dat precies inhoudt.

In dit Fins onderzoek uit 2018 werd er gekeken naar data uit ziekenhuizen, en ze vonden dat van 1836 vrouwen met HG, slechts 24% van de daarna komende zwangerschappen het ook hadden. Als vrouwen meer dan 2 zwangerschappen hadden, dan hadden ze in 11% van de gevallen het tijdens alle zwangerschappen.

Deze overzichtsstudie uit 2019 vond dat er veel kleine studies waren waar niet veel nuttigs over te zeggen was. Zelfs met de grotere studies die ze vonden waren problemen, zo gebruikte niet iedereen dezelfde definitie of HG, en ze vonden percentages tussen de 15 en 81%. Ze zeggen dat meer onderzoek met een duidelijke definitie waar iedereen het mee eens is nodig is om daadwerkelijk uit te kunnen vinden hoe vaak het voorkomt bij volgende zwangerschappen.

Er is dus niet echt een duidelijk antwoord over hoe vaak het voorkomt, maar ik denk dat we vrij zeker kunnen zeggen dat de 95% tot 98% in ieder geval niet klopt. Het gedeelte over dat vrouwen mogelijk niet meer opnieuw zwanger willen worden lijkt wel waar te zijn.

Lwgph (overleg) 12 jul 2022 15:06 (CEST)Reageren