Overleg:Illusie

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 13 jaar geleden door Pieter2 in het onderwerp Illusie als droom

Voorbeelden[brontekst bewerken]

Uiteraard is het ook een illusie voor Ajax dat zij kampioen worden ;) Rubietje88 11 okt 2008 19:59 (CEST)Reageren

Illusie als droom[brontekst bewerken]

In het artikel wordt een illusie gezien als een foute waarneming van externe prikkels. Dit stemt volgens mij niet overeen met het normale spraakgebruik. Volgens m'n Van Dale kan illusie naast zinsbegoocheling óók droombeeld betekenen: "denkbeeld waarvan men meent dat het aan de werkelijkheid beantwoordt of dat men graag verwezenlijkt zou zien: een illusie koesteren; zich illusies maken (over iets)".

Voorstel voor aanpassing eerste regels: Een illusie is een schijnbare werkelijkheid of een onjuist idee van de werkelijkheid. Het beeld dat iemand van de werkelijkheid heeft kan gebaseerd zijn op diens waarnemingen via de zintuigen en verwerking van deze signalen in de hersenen. Illusies zijn dan gebaseerd op foutieve waarnemingen van reële externe prikkels.

De passage onder het kopje Hallucinaties en dromen kan m.i. gewoon weg. - Robb 8 mei 2010 16:20 (CEST)Reageren

Een droom is primair geen illusie omdat hij niet ontstaat als gevolg van uitwendige prikkels maar hersenactiviteit tijdens de slaap. Laat men dit ontstaan buiten beschouwing dan is inderdaad een illusie hetzelfde als een droombeeld, ofwel een idee hoe het zou kunnen zijn. Pieter2 8 mei 2010 22:39 (CEST)Reageren