Overleg:Jip en Janneke

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 4 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Jip-en-Jan-ne-ke-streep-jes[brontekst bewerken]

Wat de passage over Jip en Janneke-streepjes betreft:

  1. Ik begrijp niet goed wat wordt bedoeld. Zijn er publicaties die ergens expres streepjes toevoegen omdat ze denken dat hun lezers niet goed kunnen lezen? Of zijn het gewoon taalfouten?
  2. Is Jip en Janneke-streepjes hier werkelijk een ingeburgerde term voor? Zo nee dan kan het misschien beter ergens anders worden opgenomen. (In Liggend streepje in de Nederlandse spelling bijvoorbeeld.)
  3. Hebben de Jip en Janneke-boekjes ooit van die hulpstreepjes gehad? Op de extern gelinkte webpagina zie ik ze niet en op de Engelse versie van dit artikel heeft iemand die claim verwijderd omdat het "simply not true" zou zijn. (Misschien geldt dat alleen voor de Engelse vertaling.) Bart van der Pligt 25 okt 2005 07:18 (CEST)Reageren
Hoi Bart. Ik heb de term ooit gelezen op de taalkalender, en men beweerde daar dat de term in gebruik was voor het zetten van streepjes tussen leden van lange samenstellingen. Ik meen dat de Jip- en Jannekeboekjes dat hier en daar wel doen, maar de term was vooral overdrachtelijk bedoeld, dus in de zin van "kinderlijk". Er werd gezegd dat de streepjes met name gebezigd werden door het inmiddels van de buis gehaalde Nieuws voor Doven en Slechthorenden, die vervolgens geïrriteerd ingezonden brieven stuurden: "Dat ze niet of niet goed konden horen betekende nog niet dat ze gel waren!"
Op het Engelse artikel werd iets anders beweerd, namelijk dat er streepjes tussen alle lettergrepen zouden staan. Dit is niet waar, en naar mijn beste weten is dat ook nooit zo geweest: de Jip- en Jannekeboekjes zijn vooral voor kinderen die nog niet kunnen lezen en worden door de normaal gesproken volkomen leescompetente ouders voorgelezen. De streepjes tussen de lettergrepen kwamen vooral in het verleden veelvuldig voor bij boeken voor kinderen die leerden lezen, zoals Ot en Sien. Overigens was ik degene die de foute opmerking op de Engelse Wikipedia weghaalde: mijn nick op en: is Caesarion. Steinbach Spiciamus, consciamus, juvemus! 25 okt 2005 10:47 (CEST)Reageren
Ik vind de alinea wel erg ver afdwalen van het onderwerp Jip en Janneke. Is het niet beter om het samen te vatten tot bijvoorbeeld: "de associatie met Jip en Janneke wordt wel vaker gebruikt om kinderlijk taalgebruik te bekritiseren. De redactie van de taalkalender noemde overbodige koppeltekens bijvoorbeeld ooit Jip-en-Jannekestreepjes."
Voor een uitgebreidere paragraaf over dit onderwerp is een artikel dat over taal gaat volgens mij een betere plaats. Daar kan dan meteen in worden uitgelegd waarom het nieuws voor doven en slechthorenden die streepjes plaatste: niet omdat doven gek zouden zijn maar wel omdat ze vaak grotere moeite hebben met lezen. Dat schijnt te maken hebben met het feit dat mensen die doof zijn geboren (1) in het dagelijks leven minder met taal zijn geconfronteerd en dus minder taalervaring hebben en (2) minder steun hebben aan de associatie van een woordbeeld met de klank van een woord. (Een dergelijke uitleg meen ik me althans te herinneren.) Bart van der Pligt 26 okt 2005 03:41 (CEST)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 2 externe link(s) gewijzigd op Jip en Janneke. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 18 okt 2017 01:25 (CEST)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 0 externe link(s) gewijzigd op Jip en Janneke. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 11 mei 2019 13:34 (CEST)Reageren