Overleg:Johanna van der Gheynst

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

In Historische Beschryvinge van Culemborg van de hand van A.W.K. Voet van Oudheusden uit 1753 is op de bladzijnden 168 - 170 een andere lezing van het verhaal over Johanna van der Gheynst weergegeven.

In het kort komt het er op neer, dat Johanna, wees van een Vlaams edelpaar, een protegé van Anthonis van Lalaing, graaf van Hoogstraten was en als staetjuffrouw bij zijn eega, Vrouwe Elisabeth van Culemborg verbleef. Tijdens een verblijf in 1521 van de drie in Oudenaarde werd Johanna door Karel V op een feest misbruikt waardoor zij zwanger raakte en in 1522 van een dochter beviel dat Margriet van Oostenrijk werd genoemd en een 'Bastaerd Dogter van Keizer Karel' zou zijn.

Herziening van het artikel zou overwogen kunnen worden. [WIP] 11 aug 2006 21:46 (CEST)

Ook Strada geeft aan dat ze ontvoerd werd en onder dwang bij keizer Karel gebracht werd. Keizer Karel was hiervan niet op de hoogte (steeds volgens Strada). Hij wilde niet dat bekend werd hij een natuurlijke dochter had. Het is pas als het een publiek geheim was, dat hij overging tot de herkenning. Felix van der Talen volgt Strada en schrijft "... Jeanne fut enlevée par un seigneur complaisant et conduite un soir, par violence, près de Charles-Quint; peut-être bien n'y eut-il que douce violence, tellement était grand alors le prestige attaché à la personne du souverain, car Jeanne céda aux sollicitations de son impérial amant, ...". Met de normen van 2014 kan dit niet anders omschreven worden dat ze verkracht werd. Blijkbaar mag na 500 jaar nog altijd niet de waarheid gezegd worden over de zogenaamde groten van de geschiedenis. Of Jeanne van der Genst van adel was, is zeer sterk te betwijfelen. Van der Taelen doet zijn best om de edele afkomst te bewijzen, maar gebruikt hiervoor bewijsstukken van afstammelingen van Jeanne van der Genst. Hij brengt geen enkel origineel en authentiek bewijsstuk naar voor. Hij gaat ook fel tekeer tegen M. van der Meersch en M. Serrure voor wie Jeanne van der Genst een niet adelijke dame is.

Bronnen Geboortedatum dochter Margareta[brontekst bewerken]

Welke bron is er voor de geboortedatum van Margareta dochter van Johanna. Welke bronnen zijn er voor 5 juli 1522? (de datum op deze pagina) Welke bronnen zijn er voor 28 december 1522? (de datum op de pagina Margarethe van Parma) Als bronnen volstaat niet de één of andere webpagina (zelfs niet Wikipedia in dezelfde of een andere taal), maar wel iets authentiek. Ik had het wel rechtstreeks gevraagd, maar de persoon die de geboortedatum opgegeven heeft, werkt anoniem.