Overleg:John Dalton

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 4 jaar geleden door Wutsje in het onderwerp Gewoond in Frankrijk

Gewoond in Frankrijk[brontekst bewerken]

In biografie staat: 'Hij verhuisde daarna nog naar Frankrijk om zich daar ook bekend te maken'. Op zichzelf is dat al een raadselachtige zin. Wilde hij daar beroemd worden en zijn naam vestigen? In het Franstalig artikel staat niets over een verblijf in Frankrijk. Ook in het uitgebreide Engelstalige artikel staat niets over Frankrijk en ook in het Duitse artikel niet. Wel is sprake van een lidmaatschap van de Académie Française maar daarvoor hoefde men niet in Frankrijk te verblijven zoals uit dat artikel blijft. Blijft dus de vraag: Woonde Dalton wel ooit in Frankrijk. Bron? 94.209.70.111 16 nov 2019 19:59 (CET)Reageren

Even q&d:

  • De Deense, Russische, Spaanse en Zweedse zusterartikelen vermelden geen (bronnen voor een) verhuizing naar F.
  • In de Britannica is niets over een verhuizing naar F te vinden. Wel staat daar over zijn lidmaatschap van de AF nadrukkelijk, dat hij "[was] elected as one of only eight foreign associates of the French Academy of Sciences" (link, cursivering W), een formulering die lijkt te impliceren dat hij toentertijd juist niet in F woonde.
  • Emery, Alan E H (1988), Journal of Medical Genetics, 25, 422-426: John Dalton (1766-1844) (link, pdf): "In 1816 he was elected a corresponding member of the French Academy of Sciences" (cursivering W). Wijst wederom niet op een verhuizing naar F.
  • Het Science and Industry Museum in Liverpool vermeldt wel dat lidmaatschap van de AF, maar niets over een verhuizing naar F (link). Misschien dat iets te vinden is via de daar opgevoerde literatuurlijst.
  • Science History Institute, Philadelphia, PA: niks
  • Een aantal via het net toegankelijke publicaties over JD zit achter een betaalmuur, maar ik verwacht er gezien het bovenstaande niet veel van. Volgens mij kan die passage er wel uit. Wutsje 16 nov 2019 21:06 (CET)Reageren