Overleg:Joseph Goebbels

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Germaanse filologie[brontekst bewerken]

Volgens enkele internetbronnen promoveerde Goebbels niet in de filosofie maar in de (Germaanse) filologie. Wat zeggen de deskundigen? Douglas 25 mei 2005 15:38 (CEST)Reageren

Wat betekent "Germaanse filologie"? Als je van het Duitse "Germanistik" spreekt, dan is dit Duitse letterkunde. "Germaanse filologie" zou toch betekenen dat hij Engels of/en Nederlands of/en skandinavische talen zou hebben gestudeerd. Dat geloof ik niet.

kinderen[brontekst bewerken]

Ik heb ergens gelezen te hebben dat Goebbels 7 kinderen had. De oudste, een zoon, diende in de Duitse krijgsmacht en is zodoende niet vermoord door z'n ouders. En ik meen zelfs gezien te hebben in de film "Der Untergang" dat Magda Goebbels een brief aan hem schrijft waarin ze uitlegt waarom ze de kinderen meeneemt in haar zelfmoord.

Klopt, die was van zijn eerste vrouw. Handige Harrie 14 mei 2007 16:59 (CEST)Reageren
Harald Quandt, heette hij... was toen inderdaad al in krijgsgevangenschap. FoaT 11 jul 2007 01:58 (CEST)Reageren
..over hem is deze wiki pagina geschreven:http://en.wikipedia.org/wiki/Harald_Quandt

Sterfdag Joseph Goebbels (gekopieerd van de helpdesk)[brontekst bewerken]

Vaak wordt aangenomen dat Goebbels' dood plaatsvond op 1 mei 1945, maar dat is incorrect. Hij pleegde die datum juist opzettelijk géén zelfmoord, omdat hij "het bolsjewisme" niet het genoegen gunde om hem op de dag van de arbeid te zien ondergaan. Daartoe heeft hij dan ook doelbewust de volgende dag uitgekozen, nl.2 mei 1945.*

  • Noot: Viktor Reimann, Dr. Joseph Goebbels (Molden, Wien u. a. 1971; Neuauflage 1976).

– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 95.128.95.149 (overleg · bijdragen)

Zijn hier nog andere bronnen voor? Anders wordt het één bron tegen vele... Richard 9 nov 2011 23:46 (CET)Reageren
Aangenomen wordt dat Goebbels in de avond van 1 mei 1945 zelfmoord pleegde en niet een dag later. De bronnen zijn hierover vrijwel eenduidig. Enkele voorbeelden zijn de biografie van Ian Kershaw over Hitler (daar komt dit ook uitgebreid aan bod) en het standaardwerk van Richard J. Evans over het Derde Rijk. Zie voor een exacte verwijzing de voetnoten in het artikel. Ik ben bereid om eventueel nog meer bronnen aan te dragen, dat zal geen probleem zijn in deze. Dennis P:TW 10 nov 2011 11:48 (CET)Reageren
Precies wat ik bedoel. Richard 10 nov 2011 12:11 (CET)Reageren

Gewijzigd[brontekst bewerken]

Als historicus heb ik een kleine wijziging aangebracht aan het onderdeel 'Bliksemcarrière'. De definities 'Nationaalsocialisme', 'niet-marxistisch socialisme' en 'socialisme' werden door elkaar gehaspeld. Ik vermoed dat een andere auteur even de objectiviteit naast zich heeft neergelegd en het socialisme aan het fascisme wou relateren, hoogstwaarschijnlijk uit antipathie voor het socialisme.

Voor alle duidelijkheid:

1) Het socialisme bestaat uit twee hoofdstromingen: democratisch socialisme enerzijds en marxisme anderzijds

2) Het communisme is een nog radicalere stroming dan het marxisme. Het communisme probeerde zich historisch te verantwoorden op basis van de filosofie van Marx. Karl Marx zelf pleitte echter nooit voor het staatsbestel dat later Josef Dzjoegasjvili (Stalin) zou doorvoeren.

3) Het nazisme of nationaalsocialisme wordt in de context van de Derde Rijk als fascisme beschouwd. Het socialisme heeft historisch gezien geen relatie tot dit fascisme.

Vermits er over definities blijvend wordt gediscussieerd, raad ik de kritische lezer het boek 'De rivier van Herakleitos' aan, een boek van prof.dr.em. Etienne Vermeersch en prof.dr. Johan Braeckman, om zelf na te denken over deze materie en eventueel zo tot betrouwbaardere kennis en inzichten te komen.

– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 81.242.236.11 (overleg · bijdragen)

Wat je wijzigde was geen 'kleine wijziging': er stond op die manier het exact tegenovergestelde dan vóór de wijziging. Ik lees echter zojuist dat Goebbels oorspronkelijk wel degelijk een socialist was. Lees bijvoorbeeld het artikel op de Duitstalige wikipedia eens, en dan met name hoofdstuk 2: Aufstieg. Het stukje dat je gewijzigd had heeft het over eind jaren twintig - dus nog relatief aan het begin van Goebbels' politieke carrière. Ik denk dan ook dat wat er stond niet onjuist was. Richard 31 dec 2012 10:11 (CET)Reageren

Referenties gevonden in artikelgeschiedenis[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Om de kwaliteit van bronvermeldingen binnen Wikipedia te verbeteren hebben we gekeken of er in de artikelgeschiedenis van dit artikel links naar externe webpagina's of naar andere wikis staan. In het verleden werd veel gebruik gemaakt van deze optie om de bron van een bewerking aan te geven, maar tegenwoordig worden bronnen meestal in het artikel zelf getoond. Het zou dus kunnen dat in de geschiedenis waardevolle bronnen staan die in het artikel zelf kunnen worden meegenomen.

Meer informatie over dit project is terug te vinden in de FAQ.

In de artikelgeschiedenis van Joseph_Goebbels zijn de volgende bewerkingen gevonden:

Zouden jullie kunnen kijken of deze links geschikt zijn om in de bronvermelding in het artikel mee te nemen? Bij voorbaat dank.

Groet, Valhallasw-toolserver-botje (overleg) 22 jan 2022 06:13 (CET)Reageren

Als de bovenstaande bronnen zijn bekeken dan kan deze melding worden verwijderd. Als een lege overlegpagina overblijft dan kan deze met {{nuweg|afgehandelde botmelding}} voor verwijdering worden aangedragen.

Debatte um Areal mit ehemaliger Goebbels-Villa bei Berlin[brontekst bewerken]

https://www.fr.de/politik/debatte-um-areal-mit-ehemaliger-goebbels-villa-bei-berlin-zr-93051014.html Qx12 (overleg) 4 mei 2024 11:52 (CEST)Reageren