Overleg:Karel René Dahmen

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 8 jaar geleden door De Geo

Vanochtend las ik in De Volkskrant (15 mei 2015, pagina 3) een reportage over de eerste Engelandvaarders, waarin Karel Dahmen aan het woord komt [1]. Dahmen relativeert zijn rol. Zie ook enkele citaten (uit de papieren versie van het artikel):
"'Kom, we gaan naar Engeland.' Dat was ongeveer het eerste dat Karel Dahmen (95) tegen zijn huisgenoot Jo Bongaerts zei nadat hij op 14 mei 1940 op de radio had gehoord dat het Nederlandse leger had gecapituleerd. Hij zei het in een vlaag van woede - in het Roermonds. 'We dachten niet aan een vaderlandse plicht of zo'"
en
"Aanspraak op de status van Engelandvaarder ontleent hij niet aan de overtocht met de Zeemanshoop. 'Anders dan degenen die in latere jaren de overtocht waagden, hebben wij geen grote gevaren ondervonden. Toen we onder vrij gunstige omstandigheden Nederland verlieten, had ik nog geen Duitser gezien.' Als redder van Joden merkt hij zichzelf al helemaal niet aan. 'Die mensen waren op een gegeven moment gewoon aan boord.'" De Geo (overleg) 15 mei 2015 13:18 (CEST)Reageren