Overleg:Kinderspelen

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 3 jaar geleden door Karmakolle in het onderwerp Sellink

Lotje kwam deze beide afbeeldingen tegen en vroeg zich af wat de betekenis is:

Is het een kinderspel of zijn het pesterijen? Lotje (overleg) 7 feb 2019 06:21 (CET)Reageren

Sellink[brontekst bewerken]

  • Sellink ontwaart ook onder de spelenden volwassenen.
Wie is Sellink en waarom is wat hij ontwaart relevant? De naam komt zomaar zonder verklaring uit de lucht vallen. Staan er volwassenen onder de spelenden of niet?
Als volwassenen onder de spelenden staan kan het werk van Sellink best dienen als bron voor dat feit, dat we dan gewoon als feit kunnen opschrijven, zonder de irrelevante vermelding van zijn naam, die gewoon bij de bronnen thuishoort.
Als er geen volwassenen onder de spelenden staan, waarom zouden we dan vermelden dat een of ander vaag figuur ze wel ziet? Dat feit is dan volkomen irrelevant.
Als er twijfel is onder de specialisten dan kan deze twijfel beter weergegeven worden.
Deze zin voegt niets toe en geeft geen feitelijke informatie over of er nu volwassenen op staan of niet, en maakt ook niet duidelijk of er twijfel is. Ik zie ze overigens wel: bijvoorbeeld de vrouw met de gieter, maar dat kan ook door de slechte stilistische weergave komen. — Zanaq (?) 16 okt 2020 17:47 (CEST)
Over de vrouw met de gieter bestaat geen discussie tussen specialisten. Dat is een volwassene die de vechtersbazen afkoelt, maar dus niet een spelende volwassene. Sellink heeft het over het veelal onopgemerkte feit dat hier niet alleen kinderen maar ook volwassenen spelen: de 'homo ludens' van alle leeftijden, rangen en standen. Zoiets is van belang voor de interpretatie van het schilderij, maar hij staat - zoals hij zelf aangeeft - vrij alleen. De paar gelijkgestemden die zijn "veelal" suggereert, ben ik niet tegengekomen (op zich niet vreemd want de literatuur is gigantisch). De mening van Sellink is relevant omdat hij een van de voornaamste Bruegelspecialisten is, auteur van de laatste catalogue raisonné. Maar zijn stellingname wil niet zeggen dat we alle andere literatuur terzijde moeten schuiven en dit als zekerheid presenteren, integendeel. Met zijn naam en "ontwaart" heb ik willen onderstrepen dat het geen algemeen gedeeld standpunt is. Ik dacht dat de naam voldoende was als bronvermelding, aangezien de literatuurlijst slechts één item van Sellink bevat, maar als het niet duidelijk is kan de referentie ook in voetnoot worden toegevoegd. Karmakolle (overleg) 16 okt 2020 18:20 (CEST)Reageren