Overleg:Kortetermijngeheugen

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

het korte termijn geheugen, staat onder in de tekst, wordt beinvloed door alcohol, drugs, stress. Maar wat ik hier heel erg mis is dat het korte termijngeheugen ook beinvloedt wordt door het hebben van add, adhd en dyslectie. Dus deze groepen mensen hebben genetisch een korter korte termijngeheugen. Dan is de prijs die ze betalen voor een groter beeldend vermogen. Dat mis ik heel erg in deze tekst. ADD en ADHD dat zijn 6% van alle mensen. En dyslectie daarbij: dat zijn toch heel veel mensen. Het is dus niet zoals in deze tekst wordt voorgesteld een kwestie van intelligentie min stress. Maar is niet bij iedereen gelijk, wat leidt tot grote misverstanden, als je ervan uitgaat dat iedereen dezelfde hersens heeft en als ze een heel kort korte termijn geheugen hebben, dat ze dan wel dom of aan de drugs zouden moeten zitten. Dat is echt onjuist en ik stoor me eraan dat het hier in feite staat.

dopamine is de neurotransmitter die invloed heeft op filtering en ordening en ook op het korte termijn geheugen. Er zijn mensen met adhd / add en of dyslectie die dus een reeks van handelingen niet in juiste volgorde kunnen uitvoeren. Dus hier bij de bieb moet je eerst kaartje bij een apparaat, dan code invoeren, dan blieb met een ander apparaat, iets anders intoetsen etc. Mensen met dyslectie of adhd hebben vaak op andere vlakken een heel hoog IQ: leden van mensa en andere IQ clubs hebben naast bekende aandoeningen zoals asperger, ook soms wel 20% adhd-ers onder hun gelederen. Wat opvalt is dat ze medicijnen (methylfenidaat) slikken om hun korte termijn geheugen iets op te krikken en met name bij mensen die wel intelligent zijn, en het korte termijn geheugen de zwakste schakel: kunnen dan enorme sprongen maken m, tien punten in IQ omhoog. Sommige mensen lopen bij de psychiater omdat ze neurotisch zijn, maar zodra hun korte termijngeheugen wordt verbeterd, verdwijnt het neurotische probleem. Sommige mensen moeten echt vijf keer kijken of het gas wel uit is gedraaid en steeds maar checken of ze hun sleutels hebben. Ik ken iemand die daar elke ochtend gemiddeld twee uur per dag mee bezig was. Met methylfenidaat was ze ervan af en had ze twee uur per dag meer te besteden aan nuttige dingen.

Dus ik zou echt mensen op het hard willen drukken die alinea onderaan te veranderden: het is echt te kort door de bocht. Korte termijn is belangrijk bij dagelijkse dingen. Als je het niet hebt merk je pas hoe belangrijk het is: het maakt dat je bepaalde handelingen met computers en gebruiksaanwijzingen niet kan volgen. 70% van add-ers kan geen rijbewijs halen. Te veel handelingen die niet automatisch worden. Dus we zijn niet aan de drugs en het is ook geen kwestie van stress en ook niet van IQ. Het heeft grote invloed op dagelijks handelen. Bijvoorbeeld als je namen niet kunt onthouden als iedereen zich voorstelt: het heeft ook sociale gevolgen.