Overleg:Krachtstroom

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

ik weet over dit onderwerp werkelijk niks af, maar spreek wel 'n beetje engels: is het geen alteRnator? Gegroet, Ralph van der Ven

Perilex wordt uitgefaseerd...

onduidelijkheden[brontekst bewerken]

De nederlandse beschrijving vind ik tot nu toe onduidelijk: In de tekening zie ik links drie generatoren of is dit 1 generator met 3 outputs? Engelse versie: 1 generator met 3 outputs (en optioneel vierde neutrale aansluiting vanaf het midden van de generator)

Heeft het woord 'fase' nog iets te maken met het begrip 'fase' in wisselspanning of helemaal niets? Engelse versie: jazeker, bij een driefasensysteem wordt een wisselspanning/wisselstroom geleverd die per fase 120 graden (= 1/3 periode) verschoven is

Tussen welke fases (of outputs?) staat nu precies 400 Volt en tussen welke 230 Volt? Engelse versie: gewone '1 fase' aansluiting is tussen neutraal en een van de drie fasen, dus tussen neutraal en de fasen wordt per fase 230 Volt spanning opgewekt, maar tussen de fasen onderling wordt door toedoen van het faseverschil een 1/3 hogere spanning van (ongeveer) 400 Volt opgewekt.

Wat is het voordeel van deze 3 fase opzet t.o.v. een 2 fase opzet? Engelse versie: 'normale' huisansluiting is niet 2, maar 1 fase opzet, waarbij 1 draad van een fase komt en de ander draad de 'neutral' is, aangesloten op het centrale punt van de 3-fase generator, voordeel van 3 fasen is dat heengaande stroom in de ene fase precies wordt gecompenseerd door een teruglopende stroom in de andere fasen, waardoor hetzelfde vermogen over minder kabels kan worden getransporteerd. Een ander voordeel is dat bij een 3 fasensysteem een constant vermogen kan worden afgeleverd (in plaats van een wisselend vermogen bij een 1 fase systeem) hetgeen voor bijvoorbeeld electromotoren tot minder trillingen, grotere efficientie en eenvoudiger constructie leidt.

Moet de load worden aangesloten op alle fasen of is in het plaatje sprake van 3 verschillende loads? Mag een drie-fasen-systeem ongelijk belast worden? Engelse versie: gelijkelijke belasting is het efficienst, want het levert het minste verlies in de aanvoerleidingen en transformators, maar ongelijke belasting is wel mogelijk, zij het minder efficient.

Er wordt gesproken over 4 aansluitdraden, maar in de tekening worden maar drie lijnen getekend, waar is de vierde draad voor nodig en waarom is die niet zichtbaar in de tekening? Engelse versie: de 'neutrale' aansluiting wordt op het midden van de 3 fasen-generator aangesloten en op 'aarde'. Bij de belasting, kan de neutrale aansluiting op het midden van de drie belastingen worden aangesloten en op 'aarde'. Een huis-aansluiting bestaat meestal uit een aansluiting op de neutrale kabel en een aansluiting op een van de drie fasen, dit is een 1 fase systeem. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Anneb (overleg · bijdragen) 30 mrt 2016 18:43‎ (CEST)[reageer]

Het is vooral een erg beknopte beschrijving. Zelf denk ik dat dat niet verkeerd is omdat het alleen maar gaat om de verklaring van een enkel woord. Een verwijzing naar de verschillende soorten aardsystemen zou wellicht op zijn plaats zijn zoals een TT-aardingssysteem Ook zijn nog veel meer configuraties mogelijk, zoals een driehoek netwerk met de aarde halverwege een fase. Het staat je vrij om er wat beters van te maken natuurlijk. GJ_D (Gerrit Jan Dreijer) (overleg)