Overleg:Lage Haar (Haarzuilens)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 5 jaar geleden door Van den Ossenkamp

Geachte medegebruiker Dagdeel, Natuurlijk ben ik blij met elke verbetering en relevante toevoeging die u aanbrengt. Het lijkt er echter op dat u het begrip 'woonplaats' zo veel mogelijk wilt vermijden. Wat is toch hiervan de reden? Een grote gemeente bestaat doorgaans uit een hoofdplaats en verschillende andere woonplaatsen. De gemeenten en woonplaatsen (met hun grenzen) worden keurig bijgehouden door het Kadaster. Ze dienen allerlei doelen. De Politie, notarissen, de hulpdiensten, de ANWB, de postbezorgingsdiensten, enzovoorts werken ermee. Lage Haar is een buurtschap binnen de woonplaats Haarzuilens, en omdat Haarzuilens in de gemeente Utrecht ligt, maakt Lage Haar logischerwijs deel uit van de gemeente Utrecht. U wilt per se vermelden dat Lage Haar deel is van de gemeente Utrecht, maar daarmee gooit u informatie weg, namelijk de verbijzondering dat Lage Haar ook in de woonplaats Haarzuilens ligt. Ik zie geen rationeel argument om niet te vermelden dat Lage Haar deel is van Haarzuilens, en daarom zal ik uw wijziging op dit punt ongedaan maken. Ook begrijp ik niet waar u de alternatieve naam 'De Lage Haar' vandaan haalt. Als u een bron heeft waaruit dit zou blijken, hoor ik het graag. Zo niet, dan zal ik deze alternatieve naam eveneens verwijderen. Een kleine verbetering wat verderop zal ik (onder dank!) uiteraard laten staan. M.v.g. Van den Ossenkamp (overleg) 9 okt 2018 15:36 (CEST)Reageren

Beste een woonplaats is slecht een algemene benaming, een woonplaats is een plek waar gewoond wordt. In Nederland heb je officiële en niet officiële woonplaatsen. De niet officiële woonplaatsen zijn vaak buurtschappen of gehuchten. Soms kan het een dorp zijn die qua postcode onder een ander dorp valt.
Lage Haar valt binnen het dorpsgebied van Haarzuilens. En dat staat gewoon aangegeven in het artikel. Er is geen verdwenen informatie dus.
En voor de spelling De Lage Haar zie onder [1] ook de spelling met een kleine letter 'de lage' komt voor. Van oorsprong werd daarmee het poldergebied bedoeld. Dagdeel (overleg) 9 okt 2018 15:47 (CEST)Reageren
Wat 'De Lage Haar' betreft, dank!
'Woonplaats' is een begrip, 'dorpsgebied' is dat niet. Woonplaatsen hebben een bebouwde kom. (Het begrip bebouwde kom heeft een juridische status. Denk maar aan de maximum snelheid binnen de bebouwde kom.) Het deel van de woonplaats buiten de bebouwde kom wordt vaak aangeduid als 'buitengebied'. In het buitengebied kunnen kleinere kernen of stukken lintbebouwing voorkomen. Dan spreken we van buurtschappen. Als je schrijft: 'Lage Haar is een buurtschap in de gemeente Utrecht', suggereer je dat Lage Haar in het buitengebied van de stad Utrecht ligt. Dan misken je dat Haarzuilens een dorp is met buitengebied en de status heeft van woonplaats. De grenzen van woonplaatsen zijn met grote precisie (op pandniveau) beschreven in tekeningen van het Kadaster. Er is dus geen twijfel mogelijk tot welke woonplaats een buurtschap behoort.
Met vriendelijke groet, Van den Ossenkamp (overleg) 9 okt 2018 16:33 (CEST)Reageren