Overleg:Licht

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 4 jaar geleden door Smiley.toerist in het onderwerp Geschiedenis van de wetenschap

De snelheid van licht , is dat een vast gegeven ?? (volgens Hr. Albert Einstein wel)

Maar :............. Als je een lichtstraal (laser) met een vaste kleur uitzend zou het dan kunnen dat die veranderd als je het opneem apparaat met een hoge snelheid van de bron verwijderd ??

Volgens mij gaat dan de kleur veranderen (bv van UV richting (Infra) Rood) dit zou door het dopler-effect moeten gebeuren. Is dat al een getest ?? .

Ook zou het licht helemaal niet meer te zien zijn als de snelheid van het verwijderen vanaf de lichtbron groter is als de snelheid van het licht. (zou de verklaring van de zgn zwarte gaten in het heelal kunnen verklaren.
Bovenstaande niet met vier tildes ondertekende sequentie Nederlandse woorden is geplaatst door AdSlijkerman op 19 jan. 2016 om 19:06 uur.

Deze overlegpagina is eigenlijk bedoeld voor redeactioneel overleg over het artikel. Inderdaad kent het licht een dopplereffect, zie b.v. het artikel roodverschuiving. Daar de massa van een object (ook van een lichtbron) toeneemt met de snelheid naar oneindig bij de lichtsnelheid, is volgens de gangbare natuurkunde een hogere snelheid niet mogelijk. Zwarte gaten hebben geen verdere verklaring nodig: hun zwaartekracht buigt het licht naar het centrum van het zwarte gat. Zwitser123 (overleg) 20 jan 2017 10:06 (CET)Reageren

Geschiedenis van de wetenschap[brontekst bewerken]

Eigenlijk moet er een hoofdstuk komen over de vroegere theorieën over licht en de evolutie hiervan. Onder andere Ether (medium) meenemen.Smiley.toerist (overleg) 13 jul 2019 12:03 (CEST)Reageren