Overleg:Lichte kruiser

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 6 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Fouten in het artikel[brontekst bewerken]

Het strikte onderscheid in zware en lichte kruisers dat dit artikel (alsmede het verwante zware kruiser) is grotendeels gekunsteld. In grote lijnen gaat het namelijk om hetzelfde type schip, waarin een onderscheid werd gemaakt op basis van het kaliber van het kanon. Taken waarvoor beide typen kruisers werden ingezet waren grotendeels dezelfde.

Verder bevat het artikel een paar fouten:

  1. De definitie van een lichte kruiser werd helemaal niet vastgelegd in het verdrag van Washington (1921). De term kruiser komt in de hele verdragstekt niet eens voor (!). Er was slechts sprake van capital ships, aircraft carriers en vessels not exceeding 10.000 tons. Die laatste categorie mocht met maximaal 8 inch (203 mm) kanons bewapend zijn.
  2. Pas in het verdrag van Londen (1930) was sprake van kruisers (waarin de limieten van 10.000 ton en 8 inch herhaald werden) én met voor het eerst een verdeling in 2 sub-categoriën:
(Article 15); Cruisers: Surface vessels of war, other than capital ships or aircraft carriers, the standard displacement of which exceeds 1,850 tons (1,880 metric tons), or with a gun above 5.1 inch (130 mm) calibre. The cruiser category is divided into two sub-categories, as follows:
(a) Cruisers carrying a gun above 6.1 inch (155 mm) calibre;
(b) Cruisers carrying a gun not above 6.1 inch (155 mm) calibre.

De termen zware en lichte kruiser komen in de verdragstekst niet voor: dat is een benaming die men in de wandeling eraan gaf. Robby 6 aug 2008 15:21 (CEST)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Lichte kruiser. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 18 okt 2017 19:42 (CEST)Reageren