Overleg:Lichtenvoorde

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 2 jaar geleden door Valhallasw-toolserver-botje in het onderwerp Referenties gevonden in artikelgeschiedenis

Met alle respect, maar het is nu nog steeds Gemeente Lichtenvoorde en Gemeente Groenlo, dit word binnenkort Gemeente Groenlo-Lichtenvoorde. Hiervoor konden de mensen stemmen maar het merendeel van de stemgerechtigden stemde op Groenlo-Lichtenvoorde.


Bij mijn weten, is de term 'stadje' onterecht. Lihtenvoorde heeft nooit stadsrechten gekregen, alhoewel ze wel grachten en verdedigingswerken had.

De gemeentenaam is niet zoals gezegt 'groenlo', dit is is slechts de tijdelijke werknaam. in de verkiezing voor gemeentenaam deed de naam van het gezamelijke station in het plaatsje Lievelde t.w. Lichtenvoorde-Groenlo niet mee. Gezien de onderlinge (vriendschappelijke) rivaliteit tussen de twee geschiedkundig aan elkaar verwante plaatsen riep het omdraaien van deze min of meer geaccepteerde (stations-)naam weerstand op.

Lichtenvoorde wordt in deze externe lijst inderdaad niet als stad genoemd. In onze eigen Lijst van Nederlandse steden met stadsrechten komt het evenmin voor. Pas een en ander dus gerust aan. Fransvannes 9 feb 2006 11:03 (CET)Reageren

....De heerlijkheid bestond uit de stad en het schependom Lichtenvoorde en drie boerschappen en marken: Zuijvent, Lievelde en Vragender. De stad was verdeeld in zes rotten of wijken met aan het hoofd van ieder rot een rotmeester. In het boerschap Zuijvent ligt het landgoed Harreveld: de kring Harreveld vormde geen markt op zichzelf, maar behoorde tot de markt van Zuijvent....

Bron: Inventaris van het archief van de Nassause Domeinraad, (1218) 1581-1811 (1842)

Lichtenvoorde had volgens de zelfde bron ook: HEERLIJKE RECHTEN. Middelbare en lage jurisdictie, tiendrecht en pachten. Voor de havezate Marhulsen jachtrecht. Het bestuur van Lichtenvoorde (zelfde bron) :

BESTUUR Ook in Lichtenvoorde werden vele personen door de prins van Oranje gehandhaafd in hun functie. – rechter, tevens landschrijver, – keurnoten of assessoren; – ontvanger van de verpondingen; – stadsrentmeester; – kerkmeester; – voogd; – ondervoogd, tevens nachtwaker, – armenjager of bedelvoogd; – advocaat-fiscaal; – predikant; – koster, schoolmeester en voorzanger; – organist.

Het is dat er geen document bewaard is gebleven, waarop vermeld de Lichtenvoordse stadsrechten, maar het heeft er alle schijn van dat Lichtenvoorde wel degelijk een stad is. Hopelijk komt er ooit eens sluitend bewijs. Vriendelijke groeten, --Arch. 5 jul 2009 13:58 (CEST)Reageren

Referenties gevonden in artikelgeschiedenis[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Om de kwaliteit van bronvermeldingen binnen Wikipedia te verbeteren hebben we gekeken of er in de artikelgeschiedenis van dit artikel links naar externe webpagina's of naar andere wikis staan. In het verleden werd veel gebruik gemaakt van deze optie om de bron van een bewerking aan te geven, maar tegenwoordig worden bronnen meestal in het artikel zelf getoond. Het zou dus kunnen dat in de geschiedenis waardevolle bronnen staan die in het artikel zelf kunnen worden meegenomen.

Meer informatie over dit project is terug te vinden in de FAQ.

In de artikelgeschiedenis van Lichtenvoorde zijn de volgende bewerkingen gevonden:

Zouden jullie kunnen kijken of deze links geschikt zijn om in de bronvermelding in het artikel mee te nemen? Bij voorbaat dank.

Groet, Valhallasw-toolserver-botje (overleg) 7 feb 2022 06:20 (CET)Reageren

Als de bovenstaande bronnen zijn bekeken dan kan deze melding worden verwijderd. Als een lege overlegpagina overblijft dan kan deze met {{nuweg|afgehandelde botmelding}} voor verwijdering worden aangedragen.