Overleg:Merwede

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hoe zeker is dat, van die verhouding tussen Nieuwe en Beneden Merwede? Ik weet helaas niet meer wat destijds mijn bron was voor mijn bewering dat de eerste meer water meeneemt, en ik kan zo snel geen bron pro of contra vinden. Wel dit PDF-document, met mooie kaartjes, die net als de tekst aangeven dat de Nieuwe Merwede breder is. Dat zegt natuurlijk niet alles, maar ik ben wel benieuwd naar de atlas die het tegendeel beweert. En klein zal het aandeel van de Nieuwe Merwede zeker niet zijn. Fransvannes 12 jan 2004 23:36 (CET)[reageer]

Ik denk dat ik toch ongelijk had. Mijn bron was de Bosatlas (52e editie, kaart 45E). Daarin stonden drie schematische plaatjes van de rivierstromen in dit deel van het land: 1 voor de Deltawerken en de kanalisatie van de Rijn; 1 met de deltawerken als de rijnkanalisatie er niet zou zijn geweest (of andersom? ik heb hem nu niet bij me); 1 na de Deltawerken en na de Rijnkanalisatie. Volgens mij slaat Rijnkanalisatie op het ingebruiknemen van een aantal sluizen in de Lek en de Waal. In de plaatjes kwam de dikte van de lijn overeen met de afvoer van water. En de Nieuwe Merwede was heel dun getekend, veel dunner dan de Beneden-Merwede. Vandaar mijn conclusie, hoewel ik niet zeker was of ik het plaatje wel goed geïnterpreteerd had.
Dus ben ik nog eens op internet gaan zoeken. Ik vond een MER over het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen waarin een plaatje voorkomt met de debieten van de wateren in het gebied. Heel inzichtelijk. Maar de conclusie daaruit is dat de Nieuwe Merwede inderdaad meer water afvoert.
Mer Haringvliet
Hoofdstuk uit deelrapport MER
Plaatje Mtcv 13 jan 2004 16:01 (CET)[reageer]