Overleg:Monotype Imaging

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 6 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Inleiding[brontekst bewerken]

In de inleiding staat: "Lanstons belangrijkste bijdragen was de ontwikkeling van de Monotype zetmachine waardoor het mogelijk werd een tekst te gieten in losse loden letter compleet uitgevuld." Na meerdere keren lezen begrijp ik de zin nog niet; is de zinsloop wel correct of is hier misschien sprake van een automatische (en foute) vertaling? martix (overleg) 28 apr 2016 21:38 (CEST)Reageren

(Desgevraagd) het antwoord van de ambachts-/vakman (om hierin duidelijkheid te verschaffen):

Ik heb de Monotype nog in werking gezien, hoewel niet bediend.

Het verschil tussen de Linotype en de latere Monotype is dat de Linotype complete zinnen goot, terwijl je met de Monotype losse letters kon gieten, die als compleet uitgevulde zinnen konden worden afgeleverd. Daardoor kon je gemakkelijker een correctie maken. Je kon een letter loswrikken en er een andere voor in de plaats zetten, in plaats van een hele zin opnieuw te moeten gieten.

De tang waarmee dat loswrikken gebeurde, werd ook wel de 'lettermoordenaar' genoemd, omdat die (ook al in de tijd van het handzetsel) grove beschadigingen aan een letter kon veroorzaken. Tangverlossing.

Ik zal proberen om met het bovenstaande de inleiding te verduidelijken en/of dat erin te verwerken om er tenminste goed Nederlands van te maken. martix (overleg) 10 mei 2016 12:36 (CEST)Reageren
Uitgevoerd Uitgevoerd martix (overleg) 10 mei 2016 13:19 (CEST)Reageren
Hoezo uitgevoerd ? ik snap de volgende net zo min:
Lanstons belangrijkste bijdrage was de ontwikkeling van de Monotype zetmachine waardoor het mogelijk werd een tekst te gieten in losse loden letters, waarmee vervolgens de gehele regels compleet werden uitgevuld.
Deze machine is in staat volledig uitgevuld zetsel te maken, dat direct gebruikt kan worden op de pers. Helemaal niet vervolgens, Als de man of vrouw achter het keyboard zijn werk goed had gedaan, was de tekst klaar voor gebruik.
Dat loswrikken ? Die letter was los, en als het zetsel niet vast in de pers staat, is het geen enkele moeite de letter eruit te halen.
Enkidu1947 (overleg) 10 mei 2016 17:49 (CEST)Reageren
Hallo Enkidu1947- met "uitgevoerd" bedoelde ik om er, met de kennis die mij in bovenstaande CQUOTE was aangereikt, een dusdanige verbetering aan te brengen dat in elk geval de in verkeerd Nederlands uitgevallen zin 'verholpen' was, waarbij ik probeerde zoveel mogelijk van de oorspronkelijke tekst onaangeroerd wilde laten waar het geen wijzigen behoefde. De correctietang heeft de naam 'lettermoordenaar' natuurlijk om redenen gekregen. Maar ik zie dat jij er nu ook verder mee aan de slag bent gegaan/meer verbeterd en verduidelijkt en onderbouwd heeft. Het lijkt mij dat er dus dat er nu met signalering en samenwerking een veel betere tekst is ontstaan dan vóórdat ik dit aankaartte, en dat lijkt me toch zoals het bedoeld is? Dus, met dankzegging voor je extra verduidelijkingen en verbeteringen! Met vriendelijke groet, martix (overleg) 10 mei 2016 20:55 (CEST)Reageren
A propos: mogelijk beschikt u ook over kennis om in het artikel wat meer uit te wijden over de invloed/bijdragen van Stanley Morison, zoals die door Scribe asd in het artikel genoemd is? Mvg, martix (overleg) 10 mei 2016 21:00 (CEST)Reageren

Kerning/Ligaturen[brontekst bewerken]

Ik stelde ook de vraag over dat, in theorie althans, bij linotype zetmachines iets als kerning tot de theoretische mogelijkheden zou behoren, wat dan niet mogelijk (meer) zou zijn bij de Monotype. Het antwoord daarop luidde:

Er werd meer gewerkt met ligaturen: combinaties van letters die dan beter gesteld werden t.o.v. elkaar of die gewoon elkaar ondersteunden omdat ze individueel te zwak waren.

Ligaturen werden al gegoten voor handzetsel. Voornamelijk om problemen met de stevigheid van zetsel te voorkomen.

Mogelijk dat er dus nog (door iemand die daar meer over weet en kan vertellen) iets over die zgn. ligaturen m.b.t. deze zetselmachine genoemd kan worden in dit artikel? Met vriendelijke groet, martix (overleg) 10 mei 2016 21:20 (CEST)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Monotype. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 27 jan 2018 03:13 (CET)Reageren