Overleg:Mpemba-effect

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

In dit artikel wordt gesteld dat het op het moment dat het warme water dezelfde temperatuur (20 C) heeft bereikt als het koude water, de convectie dan ook vergelijkbaar zal zijn. Ik vraag me af of dat wel logisch is, omdat convectie de meest waarschijnlijke reden lijkt voor het Mpemba-effect, je ook zou kunnen redenen dat de convectie al op een ander punt begonnen is, en in feite deels behouden blijft tijdens het verder koelen naar 0 Celsius. Dus bij 20 C is er komende vanaf 30 C sprake van een betere warmtegeleiding vergeleken met 20 C als startpunt. Maar goed, dit is mijn vraag. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 78.40.194.45 (overleg · bijdragen)

Het mpemba-effect is een "broodje-aap" verhaal.[brontekst bewerken]

10 maart 2021: Het misleidende is dat er meteen mogelijke verklaringen worden gegeven, zonder eerst na te gaan of het geen fictie is. Het effect zou proefondervindelijk zijn vastgesteld. Bronverwijzing ontbreekt hier echter, en heb ik op internet niet gevonden. Ik heb bij vorst 2 schaaltjes water buiten gezet, en de temperaturen bijgehouden. Het 'koude' schaaltje vertoonde eerder een laagje ijs dan het 'warme' schaaltje, Het is wel kenbaar dat bij een groter temperatuurverschil er snellere afkoeling optreedt. Die snelheid neemt af tijdens het koelproces.

Stel dat een bakje water van 10 graden in een omgeving van -5 graden 1 uur nodig heeft om te bevriezen. Laat hetzelfde bakje beginnen met een temperatuur van 50 graden, en wacht tot het is afgekoeld naar 10 graden. Dat kost enige tijd. Nu is het een bakje van 10 graden geworden en heeft het 1 uur nodig om te bevriezen.

Kortom: Bakerpraatje, broodje aap, urban legend, fake news.

Het Mpemba-verhaal rammelt. Vermoedelijk is er wel een aanleiding geweest, en is het een eigen leven gaan leiden. De "wetenschappelijke publicatie" heeft daarbij een verdachte rol gespeeld.

Merkwaardig dat het zonder feitelijke onderbouwing op wikipedia staat.

Het Mpemba-artikel op en.wikipedia.org is realistischer. Het ware beter de huidige nl-versie te wissen en hier een vertaling van de engelse tekst te plaatsen.