Overleg:Nasiruddin Nusrat Shah van Bengalen

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 1 jaar geleden door Woudloper in het onderwerp Afbeelding

Afbeelding[brontekst bewerken]

@Woudloper: Je hebt de afbeelding verwijderd die ik een paar dagen geleden heb toegevoegd omdat het "fantasie" was. Maar geldt dat niet ook voor het Dzjengis Khan-artikel? Dat beeld werd getekend lang nadat hij stierf... Jaunpurzada (overleg) 26 mei 2022 12:18 (CEST)Reageren

Hallo Jaunpurzada,
Dankjewel voor het bericht en het opzoeken en aanknopen van overleg. Portretten van historische figuren zijn niet altijd realistisch. Realisme hoeft ook niet het enige criterium te zijn. Soms zit de illustratieve waarde in de ouderdom van het werk, soms in de artistieke waarde.
Gezien de stijl komt het portret vermoedelijk uit een lokaal populair boek of schoolboek. Zulke afbeeldingen kwamen veel voor in Zuid-Azië vanaf het midden van de vorige eeuw. Ze waren onderdeel van campagnes van nationale gewaarwording. Ze zijn te vergelijken met posters van gebeurtenissen in de Middeleeuwen die je rond 1930-1960 in Nederlandse schoolklassen aantrof - zowel de personages als details van kleding, gebruiksvoorwerpen, of het toneel daarin was niet altijd gebaseerd op een realistische voorstelling van zaken. Of zulke afbeeldingen nog illustratief zijn in een hedendaagse encyclopedie is lastig te zeggen. Meestal geloof ik van niet, maar het kan van geval tot geval bekeken worden.
Wat me in dit geval deed besluiten het portret te verwijderen was dat het portret volledig op fantasie gebaseerd is, en het ook geen historische of artistieke waarde lijkt te hebben.
Over afbeeldingen van Dzjengis Khan kan ik niet oordelen. Ik weet vrijwel niets van dat onderwerp.
Als je andere vragen of dingen hebt, over specifieke artikelen of Wikipedia in het algemeen, kun je me altijd bereiken op mijn overlegpagina.
Vriendelijke groet, Woudloper overleg 27 mei 2022 03:37 (CEST)Reageren