Overleg:Nicolás de Ovando

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 12 jaar geleden door Jos1950 in het onderwerp Wijzigingen 08.01.2011 ca. 19.55

Verschillende jaartallen van geboorten en overlijden[brontekst bewerken]

De jaartallen van geboorten en overlijden in wikipedia's in verschillende talen verschillen nog al. Ik heb daarom wat bronnen toegevoegd die m.i. gerenomeerd zijn, maar elkaar heleaas ook tegenspreken.

Ik kon niet de verschillende manieren van bronvermelding combineren, mijn excuus daarvoor. Salix2 (overleg) 8 jan 2012 17:29 (CET)Reageren

Wijzigingen 08.01.2011 ca. 19.55[brontekst bewerken]

Ik heb diverse correcties uitgevoerd, vaak ivm vertaling uit het Engels. Ik ben zoveel mogelijk bij de tekst gebleven. Enkele opmerkingen nog.

Bijna alle hoofdstukkopjes hebben een meer Nederlandse tekst gekregen.

Onder benoeming als gouverneur staat na klachten over Columbus. Dat staat helemaal niet in de Engels tekst, wat er daar wel wordt bedoeld begrijp ik niet, daarom heb ik het geschrapt.

Ladinos zijn volgens deze Wikipedia Spanjaarden die met inheemse bevolking zijn gemengd, dus hebben ze geen Afrikaanse afkomst. Dat woord heb ik geschrapt.

Terwijl we niet zeker weten wanneer de Ovando geboren is, weten we wel dat Hernán Cortés een probleempje had bij het ontsnappen uit een slaapkamer. Hoe is dat nu mogelijk. Mag die zin alstublieft weg? Of kom met een bronvermelding.

De vermelding van Appletons Cyclopedia is wat vreemd. Dat is de bron voor het Engelse artikel. Dat daarna fors is aangepast. Het is niet duidelijk wat er nu uit Appletons komt. Het is beter misschien hier op de OP dat het artikel is vertaald uit de En/WP.

Met vriendelijke groet, Salix2 (overleg) 8 jan 2012 20:10 (CET)Reageren

Citaten en reacties

Er zitten in de originele tekst veel onderdelen waar ik vraagtekens bij zet.

  • De vermelding na klachten over Columbus komt onder meer door de las Cassas die naar Spanje was geweest en had geklaagd over de behandeling van de indianen. Dit is b.v. te vinden bij Christoffel Columbus#Tweede reis onderaan. Ik zal het terugzetten met een link of vermelden.
  • Spaans-sprekende slaven van Afrikaanse dus mogelijk Ladino|Ladinos vond ik al een beetje raar omdat ik mij niet kan voorstellen dat er in Afrika Spaans-sprekende slaven waren. Ik heb getwijfeld of ik het zou vermelden en ga dat nog uitzoeken en aanvullen.
  • Probleempje van Hernán Cortés. Is ook niet van belang maar het stond in de tekst en ik vond het wel grappig (een beetje lachen), ook dit ga ik verder onderzoeken. Dit zal ik refereren met "Deze reden werd opgegeven, maar is nog niet bewezen".
  • Wat was de belofte om in 1509 terug te gaan? Wil ik ook weten.
  • Appletons Cyclopedia. De hoofdbron van mij was http://en.wikipedia.org/wiki/Nicolás_de_Ovando en op internet veel verschillen gevonden. Dit is voor mij een eerste opzet en ga ik nog eens uitzoeken. De en:bron zet ik er vast bij (controleer dit nog even a.u.b.).

--Jos1950 (overleg) 9 jan 2012 19:58 (CET)Reageren

Wat reacties op bovenstaande.
Ik begrijp dat er klachten waren over Columbus, maar dat heeft toch niets te maken met het vervangen van Francisco de Bobadilla. Of het moet zijn dat Columbus over Bobadilla heeft geklaagd (in de Engelse tekst staat complaints from Columbus), maar dat stond er niet in de Nederlandse tekst.
Ik vind dat het verhaal over Cortés niet kan zonder bron. Ik vind grappig niet zo'n goed argument om het te vermelden.
Ik denk dat bij die slaven uit Afrika het woord Spaans-sprekend weg moet.
Weet je overigens dat het huis van Ovanda in de Calle las Damas staat? Ik ben daar destijds wel in geweest. Het is al lange tijd een hotel. Hier [1] is een digitale bron. Het lijkt me dat het een digitale krant is. Het staat ook vermeld in een Nederlands reisgids die ik heb. In dit artikel staat overigens weer een andere combinatie van geboorte- en sterfjaar in. Ik vind dat we dat moeten houden zoals ik het heb aangegeven: twee gerenommeerde bronnen, die helaas iets anders beweren.
Groeten Salix2 (overleg) 9 jan 2012 22:17 (CET)Reageren
  • vervangen van Francisco de Bobadilla: Bobadilla had Columbus gevangen en naar Spanje teruggestuurd. Logies dat Columbus daar het een en ander over te vertellen had. Ovando was goed bevriend met de koningin en dat speelde ook een rol. Laatst heb ik nog foto's voor wiki gemaakt van de stadspoorten. Daar bij de Ozama is een heel groot gebied met geschiedenis, dat ben ik nu een beetje aan het onderzoeken. Wist jij dat bij de Alcazar een zonneklok staat die van drie kanten is af te lezen, ik heb daar helaas nog geen goede foto's van kunnen maken. Goed, verder met wiki, en de aanpassingen doen. Mvg --Jos1950 (overleg) 11 jan 2012 07:08 (CET)Reageren