Overleg:Nicolae Ceaușescu

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Overleg:Nicolae Ceauşescu)
Laatste reactie: 6 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Executie in scene gezet?[brontekst bewerken]

Ik heb de volgende bewering verwijderd: Later bleek dat de getoonde executie op de tv in scène was gezet en dat de echte executie al iets eerder had plaatsgevonden. Het is me niet duidelijk wat hiervoor de bron is. In de Engelse Wikipedia komt dit 'feit' niet voor en ik kan het me ook niet herinneren dat het zo is gegaan. Gertjan 29 dec 2006 23:37 (CET)Reageren

Ik heb het idee dat de voetnoten die bij dit artikel geplaatst zijn een persoonlijke visie bevatten en geen feiten. Bovendien zijn ze in slecht NL gesteld. Ik heb het NL beter gemaakt, maar twijfel over de echtheid van de beweringen.

Over Vlad, zie Vlad Dracula of http://en.wikipedia.org/wiki/Vlad_III_the_Impaler : Bram Stoker heeft verzonnen de mythe dat Vlad had bloed gedronken. Vlad was bloeddorstig in een figuurlijke betekenis, namelijk hij was heel wreed met misdadigers. Hij had geen dorst van bloed (letterlijk opgevat). Bloed drinken is beschouwd als apostasie door Christenen (een van de vier grote zonden, verboden voor alle Christenen door een beslissing van de Apostelen wat betreft het naleving van de Mozaïsche wet door Christenen). Roemenen waren een Christen volk, dus bloed drinken mocht echt niet van hun.
Over Mincu: Zijn boek was gebaseerd op gedegen onderzoek (hij was niet eens origineel daarover), het was gepubliceerd door Editura Medicala (de door de staat beheerde uitgever voor wetenschappelijk betrouwbare medische literatuur), de publicatie van dergelijke boek gebeurde jaren voor de penurie van voedsel op de Roemeense markt. Er zijn weinig redenen te denken dat Mincu had gepleegd wetenschappelijke fraude. Hierover moet je op mijn mooie ogen geloven: een Roemeen eet dubbel dan een Nederlander. Voor Nederlanders de geld is voornamelijk besteed voor het verbeteren van zijn eigen huis en tuin, voor een Spaans voor dans en muziek, en voor een Roemeen het merendeel van zijn geld gaat naar voeding. Dat heeft te maken met cultuur.
Toen de penurie op de voedselmarkt duidelijk werd, er werd gemaakt veel propaganda voor Mincus visie. Roemenen hebben dat opgevat als Mincus schuld, namelijk een apologie van de gebreken op de voedselmarkt. Dergelijke penurie had andere oorzaak, namelijk al import was praktisch stopgezet, en alle deugdelijke Roemeense producten moesten naar export gaan (voedsel ook). Daarmee wou Ceausescu de buitenlandse schuld van Roemenië afbetalen, en toen hij was doodgeschoten, dat was dadelijk gebeurd (Roemenië had op dat moment een provisie van USD 2 miljard).

Veranderen[brontekst bewerken]

Ik zou deze stukken willen verwijderen:
maar dat het volk daar hinder van ondervond, deerde de dictator blijkbaar niet; evenals zijn plan om de Roemenen ervan te overtuigen dat ze te veel aten. (De ware reden was dat er te weinig voedsel was).
Uit documentatie bleek echter dat dit beslist niet zo was: Ceaușescu kocht zijn relatieve vrijheid namelijk af met de belofte het Warschaupact (de Russen) - in geval van een militair conflict met het Westen - onvoorwaardelijk te steunen.
Zijn eredoctoraat was echter een ruilmiddel voor een charmeoffensief naar een aantal kapitalistische landen.
maar de meeste mensen wisten dat dit gewoon zou worden gebruikt als privépaleis van de Ceaușescu's
Opzienbarend mag Nicolaes bijgeloof worden genoemd.
Men zegt dat hij bang was voor vampiers.
Net als veel dictators leed Ceaușescu ook aan smetvrees

Gezien het me onwaarschijnlijk lijkt dat het waar is en er is al meer dan 3 jaar een geen bron sjabloon. En dit veranderen:
Het werd ook gekenmerkt door een alomtegenwoordige persoonsverheerlijking, nationalisme en een verslechtering van de buitenlandse relaties met de westerse machten maar ook met de Sovjet-Unie.
naar:
Het werd ook gekenmerkt door een alomtegenwoordige persoonsverheerlijking, nationalisme en een verslechtering van de buitenlandse relaties met de Sovjet-Unie.
Gezien hij juist een betere relatie met het westen kreeg.Communist-USSR (overleg) 10 jan 2014 20:57 (CET)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Nicolae Ceaușescu. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 23 jul 2017 05:33 (CEST)Reageren