Overleg:Noorderhaaks

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 15 jaar geleden door Roepers

"Wetenschappers denken dat het Noorderhaaks over circa 10 jaar een "officiel" eiland zal zijn. Omdat de zandplaat elk jaar aangroeit zal het dus naast Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog een nieuw Waddeneiland vormen. Echter er zijn plannen om Noorderhaaks aan Texel te verbinden."

Grote twijfel over bovenstaande alinea.

- Omdat de noorderhaaks naar Texel schuift is verdere groei zeer twijfelachtig, het kan net zo goed in het Molengat verdwijnen. Mogelijk dat dan de Zuiderhaaksgronden een nieuwe 'Bol' opbouwen. Hoewel de plaats, vorm en afmetingen elk jaar weer veranderen is er afaik geen groei op langere termijn.

- Een vaste verbinding met Texel maken is afaik sind de jaren zeventig plannen van Lievense geen sprake meer van geweest, het krijgt zelfs steeds meer de status van natuurgebied (verboden toegang - helaas POV).

- Officieëel eiland? Tja, wanneer noem je iets een plaat en wanneer een eiland? Als vaste begroeieng een criterium is dan zal het nog wel even duren aangezien zo nu en dan elke vorm van begroeing er weer afspoeld tijdens een flinke storm.

In ieder geval lijkt het me nuttig een wetenschappelijke claim te onderbouwen. 80.100.72.11 28 apr 2008 20:44 (CEST)Reageren

Eens met twijfel. Op het artikel Waddeneiland wordt hier ook over gesproken in het geval van de Kachelotplate. Probleem is onder andere dat bijvoorbeeld de kleinere Halligen niet de vereiste oppervlakte halen om 'officieel' eiland te zijn, terwijl er al eeuwen mensen op wonen. Voor de vermelding van eiland in de sjablonen hou ik op wikipedia tot nog toe de regel aan dat er bij GHWS tenminste iets boven water moet blijven uitsteken. --Waltertje 29 apr 2008 22:07 (CEST)Reageren
Alweer een tijdje geleden stond er in de Helderse Courant een artikel dat de Razende Boll offici-eel tot eiland was verklaard en inderdaad deel uitmaakt van Texel. Kriteria waren in mijn herinnering een minimum oppervlakte en voldoende hoogte. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 84.105.42.118 (overleg · bijdragen)
Door wie werd Norderhaaks officieel tot eiland verklaard? Wat maakt het uit? De gewraakte alinea kan wat mij betreft verwijderd worden omdat de informatie van de anonieme gebruiker veel nauwkeuriger is. Marco Roepers 28 sep 2008 14:08 (CEST)Reageren

Hoogwater Den Helder is zeker geen 1,39m boven NAP. Die waarde is het verschil tussen hoog en laag water bij Den Helder. HW Den Helder kan je op ongeveer 60 + NAP stellen (zie getij.nl). Daarnaast kan je heel duidelijk twijfels hebben of die waarde ook van toepassing is voor de Noorderhaaks, hoewel vlakbij is HW Den Helder mede bepaald door Texel en de Noorderhaaks zelf. Dat 'De Bol' bij landurige stevige noordwesterwind nog wel eens overspoeld wordt is wel waar. En nee, ik voel me niet vrij om zelf te wijzigen ivm de zelfbenoemde wikipolitie.