Overleg:Nychthemeron

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 5 jaar geleden door Bever

Ik heb mijn twijfels over de bewering dat de term "vooral [wordt] gebruikt in de fysiologie, de geneeskunde en de ecologie als synoniem voor biologische klok, om verwarring met alledaagse begrippen als etmaal en dag te voorkomen."

Ten eerste betekent nychthemeron precies hetzelfde als een etmaal, nl. een periode van 24 uur. Geen sprake van verwarring dus. Er is wel verwarring mogelijk met 'dag', aangezien dat ook op de periode met daglicht kan slaan, maar daarvoor is dus het woord etmaal al beschikbaar. In sommige andere talen zoals het Engels is hier geen inheems woord voor, zodat een leenwoord uit het Grieks van pas kan komen. Ik vraag me dan ook af of de deze zin overgenomen is uit het Engels, als staat het niet zo op de Engelse Wikipedia.

Ten tweede zou het een vreemd synoniem zijn voor 'biologische klok', want een klok of ritme is iets anders dan een tijdsduur.

Ten derde vraag ik mij of nychthemeron uberhaupt wordt gebruikt in zulke publicaties in het Nederlands. Met Google en Google Boeken vond ik inderdaad enkele publicaties in de genoemde vakgebieden, maar die stammen vooral uit de 18e eeuw of bij nadere beschouwing blijkt het woord onderdeel te zijn van een recept in het Latijn, zoals in deze Voordrachten over geneesmiddelleer uit 1906 ("Het recept voor dit maceratie-decoct luidt als volgt: fy Corticis Granati G. 60, leniter contusa macera per nychthemeron cnm aqua destillata K.Q. 1"). Verder verschillende lexicografische publicaties (enkele nogal oude woordenboeken, en enkele webpagina's die hun info van Wikipedia lijken te hebben gehaald), een of twee voorbeelden van poëtisch gebruik, een Bijbeluitleg en twee publicaties die mogelijk wel relevant zijn voor de genoemde bewering:

  • uitleg over slaapritmestoornissen. Het woord staat er echter alleen om de term "hypernychthemeral syndrome" uit te leggen en wordt niet zelfstandig gebruikt.
  • een webpagina over bioritme, die het nychthemeron juist een synoniem noemt van de dag-nachtcyclus (d.w.z. licht-donkercyclus) als exogene invloed op het lichaamseigen circadiaanse ritme. Hoe betrouwbaar die pagina is, weet ik niet, maar het klinkt aannemelijk. Opvallend is dat er een link naar dit Wikipedia-artikel bij staat.

Kijkend naar de taallinks van dit artikel valt op dat alleen het Engels en Duitse artikel dezelfde naam hebben. De andere talen hebben gewoon het lokale woord voor etmaal. Bever (overleg) 15 mei 2018 14:45 (CEST)Reageren