Overleg:Oscillococcinum

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 8 jaar geleden door Itsme in het onderwerp Verkoop in Frankrijk

Verkoop in Frankrijk[brontekst bewerken]

Bij de uitspraak "In Frankrijk is Oscillococcinum een van de meest verkochte middelen" staan twee bronnen die niks zeggen over het verkoop in Frankrijk. Dit moet aangepast worden.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door TheToxicologists (overleg · bijdragen) 19 oktober 2015 11:33 (CEST) PS: Wil je voortaan alsjeblieft op overlegpagina's ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

In het BJCP-artikel (volledige tekst vrij toegankelijk) wordt inderdaad niets gezegd over de verkoop in Frankrijk, en in de abstract van het Cochrane-artikel staat er eveneens niets over vermeld. De volledige tekst van het Cochrane-artikel is niet vrij toegankelijk, maar in de inleiding van dat artikel staat wél de zin "Despite its implausibility, Oscillococcinum is widely utilised; it is one of the best selling over-the-counter medicines in France. The commercial success of Oscillococcinum has spawned a number of homeopathic medicines produced from similar material but in a slightly different manner. These are used by over 1000 UK physicians and 10,000 French and German homeopathic physicians.". Tenminste één van de gegeven bronnen onderbouwt dus de bewering over de verkoop in Frankrijk, de tweede doet daar geen uitspraak over.
Beide bronvermeldingen zijn overigens in 2012 door Kleuske aangebracht. Dat gebeurde in een bewerkings"oorlog" met Lidewij die niet ging over de verkoop in Frankrijk. Kleuske voegde naar mijn idee de bronnen vooral toe ter onderbouwing van haar opvatting dat Oscillococcinum een placebo zou zijn. Dat uit de bronnen blijkt dat het middel niet beter werkt dan een placebo staat buiten kijf. Maar wat de benaming betreft wordt, ironisch genoeg, in de door Kleuske gegeven bronnen het middel vrij consequent een 'medicine' of 'remedy' genoemd, wat eerder Lidewij's bewoording 'homeopathische middelen' zou onderbouwen dan Kleuske's 'placebo's'. Itsme (overleg) 29 okt 2015 22:01 (CET)Reageren