Overleg:Professor

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 9 maanden geleden door HenriDuvent in het onderwerp Overleg

Overleg[brontekst bewerken]

De enige referentie in dit artikel, naar deze pagina, is voor deze claim: "De titel professor mag in Nederland niet zomaar gevoerd worden zonder hoogleraarschap." In die zin wordt het woord "zomaar" niet zomaar gebruikt. Het is om weg te komen met de zin erna. Die stelt, verwarrend: "Hoewel het in Nederland niet toegestaan is, is het niet strafbaar; professor is immers de aanduiding van een universitaire aanstelling en geen academische graad." Waar "het" kennelijk terugslaat op het zomaar voeren zonder hoogleraarschap, en de indruk wordt gewekt dat er een soort gedoogbeleid zou zijn voor personen die geen universitaire aanstelling hebben. Uit de bron blijkt dat op Wikipedia sprake is van origineel onderzoek. Daar is namelijk wel een opsomming te vinden, maar geen opmerking dat die uitputtend zou zijn. Er staat:

Hoogleraren mogen de titel professor gebruiken. Dit geldt ook voor oud-hoogleraren die vrijwillig om gezondheidsredenen zijn gestopt. Of hoogleraren die na het bereiken van de leeftijdsgrens eervol ontslag krijgen verleend. De titel Professor is geen academische graad.

Maar voornoemde paragraaf eindigt niet met iets, in de trant van: "Andere personen, dan de hiervoor genoemde, mogen de titel niet voeren." Daarenboven geven andere bronnen aan dat het wel gevoerd mag worden. "De titel professor is geen beschermde titel, dat betekent dat iedereen deze titel mag gebruiken en dat je daar niet een speciaal diploma voor hoeft te halen." (bron) "De titel professor geniet noch in België noch in Nederland overigens wettelijke bescherming; iedereen kan zich zonder juridische consequenties professor (laten) noemen." (bron) "Dus voor alle onderstaande beroepen geldt dat je jezelf zo mag noemen en de diensten of producten onder deze beroepsnaam mag aanbieden. [...] Professor" (bron)
Het meest ophelderend is wellicht dit opiniestuk van een jurist, Peter Buur, op de website van BNNVARA. Iedereen mag weliswaar de titel voeren, maar bepaalde personen zijn nadrukkelijk daartoe gerechtigd. (Die hebben 'het recht' daartoe.) Zo staat het ook in de WHW (mijn nadruk): "De hoogleraren zijn gerechtigd de titel professor te voeren." Dat sluit echter geenszins uit dat anderen de titel mogen voeren, ook al zijn die daartoe niet nadrukkelijk gerechtigd.
Resumerend. Alles wat Wikipedia nu erover stelt is fout. En de enige referentie van het artikel is (verkeerd) gebruikt voor origineel onderzoek. De titel mag juist wel door iedereen gevoerd worden, of dat nou "zomaar" is of niet; het is wel toegestaan; en bij het verwarrende verhaal over aanstelling versus graad ontbreekt de kern, namelijk het al of niet expliciet gerechtigd zijn.
Het is teleurstellend dat er in zo'n klein stuk tekst op Wikipedia zo veel onzin staat. Maar wat echt pijnlijk is, is dat de bronvermelding - Rijksoverheid.nl, nota bene - de indruk wekt dat de onzin waar zal zijn. En dat is de enige in het artikel gebruikte bron. 2001:1C06:19CA:D600:95D8:18F7:1D78:F0F0 23 jul 2023 11:06 (CEST)Reageren

Ik heb deze wijziging doorgevoerd. 2001:1C06:19CA:D600:95D8:18F7:1D78:F0F0 23 jul 2023 11:14 (CEST)Reageren
Pure leugens staan nu weer in het artikel, door Gebruiker:HenriDuvent. Nota bene met samenvatting "graag zo laten", zonder enige onderbouwing noch bijdrage op deze overlegpagina. Ronduit schandalig is het. 2001:1C06:19CA:D600:95D8:18F7:1D78:F0F0 23 jul 2023 16:06 (CEST)Reageren
Voor zover ik heb kunnen nagaan is in de Nederlandse wet vastgelegd wie zich professor mag noemen. Of iemand die zich niet aan deze wet houdt voor het gerecht kan worden gesleept, weet ik niet. Feit is dat lectoren aan HBO-aanstellingen zich in Nederland geen professor mogen noemen (in het buitenland overigens wel) en het wel uit hun hoofd laten dat toch te doen. Feit is ook dat medewerkers aan universiteiten, ook universitaire hoofddocenten met promotierecht, die zich professor noemen en geen hoogleraar zijn, daarop worden aangesproken en op hun schreden moeten terugkeren. Overigens zou ik het op prijs stellen als reacties niet zijn voorzien van krachttermen, mvg HenriDuvent 24 jul 2023 00:24 (CEST)Reageren