Overleg:Proto-World

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Vraagtekens[brontekst bewerken]

Ik stuitte net bij toeval op dit artikel. Fascinerend onderwerp, maar ook omstreden, hypothetisch en bijzonder speculatief (wat niet zo benoemd wordt). Ik had er wat vraagtekens bij, vandaar alvast dit puntenlijstje.

  • Het idee van het Proto-World is gebaseerd op het idee van monogenese van alle natuurlijke talen[1]: De bron noemt wel monogenese, maar geen proto-world.
  • De taal zou zijn gesproken in India, waar ook tegenwoordig nog de grootste linguïstische diversiteit heerst: Waarom India? De huidige taaldifferentiatie aldaar is in elk geval geen argument, aangezien die te herleiden valt tot twee hoofdgroepen die véél jonger zijn dan dat proto-world. India als locatie levert moeilijkheden op bij de verbreiding van taal in Afrika. De mens komt immers juist vanúít Afrika. Zelfs bij de betrekkelijk zekere reconstructie van het Proto-Indo-Europees wil men nog wel eens schuiven met de Urheimat.
  • Daarom werd in het verleden vaak geopperd dat men de taal kan reconstrueren die aan de basis lag van alle taalfamilies door de lijn ver genoeg naar het verleden door te trekken: Vergelijkende historische taalkunde is zeker effectief, maar de huidige gereconstrueerde proto-talen zijn hooguit ongeveer zesduizend jaar oud. Zelfs met het hoogst omstreden Nostratisch kom je ongeveer op tienduizend jaar geleden uit. Logisch gezien mag monogenese dan aannemelijk lijken, er is momenteel niet of nauwelijks bewijs voor, laat staan dat die vrij van discussie is.
  • Aan het Proto-World werd voor het eerst echt aandacht besteed door de Italiaan Alfredo Trombetti, die concludeerde dat de taal tussen de 100.000 en de 200.000 jaar geleden gesproken moest zijn: Waarom en hoe dan? Dat is hier nu juist essentieel.
  • Dit komt aardig overeen met ontdekkingen in de genetica, de paleontologie en de archeologie die erop wijzen dat al het mitochondriaal DNA afstamt van een vrouw die minder dan 200.000 jaar geleden in Afrika leefde en al het Y-chromosoom van een man die zo'n 60.000 jaar geleden ook in Afrika leefde: Afrika dus, en niet India?
  • Dankzij DNA-onderzoek is er relatieve zekerheid omtrent de genetische verwantschap van Noord-Amerikaanse en Siberische volksstammen, hetgeen heeft geleid tot de theorie van de Nostratische talen: Voor zover ik weet richt het Nostratisch zich op Euraziatische talen, eventueel met inuïttalen erbij uit randgebiedjes van Alaska en noordelijk Canada.
  • Het stukje over LAD is wel heel beknopt en kan relevanter gemaakt worden, maar bronnen ontbreken. Er bestaan in dit kader best wel interessante onderzoeken, en een toegankelijke classic is Steven Pinkers The Language Instinct.
  • Het stukje over het probleem van de evolutie is te beknopt, kan relevanter en heeft geen bronnen.
  • Wat de woordenschat betreft verdient het woord hypothese wel een vermelding. Ook in de inleiding, trouwens. De redenering achter de data ontbreekt, maar die is wel belangrijk. 27 woorden op mondiaal niveau is bijzonder weinig (een taal kent algauw vele duizenden woorden) en komt zelfs niet in de buurt van een Swadesh-lijstje.

Kiro Vermaas (overleg) 31 mei 2015 13:44 (CEST)[reageer]

Wat je eerste punt betreft, de aangehaalde bron meldt: (...) In the long run we expect the evidence for monogenesis of extant languages to become so compelling that the question will be not whether all the world’s languages are related, but why it took the linguistic community so long to recognize this obvious fact. Ze noemen het Proto-World dus niet expliciet, maar stellen wel duidelijk dat het volgens hen heeft bestaan. De Wikischim (overleg) 31 mei 2015 22:08 (CEST)[reageer]
Ah, ik kreeg die met behulp van de zoekfunctie helaas niet te zien, maar goed. Kiro Vermaas (overleg) 31 mei 2015 22:11 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Proto-World. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 2 sep 2018 00:18 (CEST)[reageer]