Overleg:Rationalisme

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 2 jaar geleden door 2A02:A03F:E299:2100:D155:344A:7B07:A7AA in het onderwerp “ Het absoluut ontologisch godsbewijs” Valere De Brabandere.

Aan Flyingbird,

Bedankt, mooi zo! :-)

(Mijn werkwijze is dat ik eerst een min of meer afgerond geheel maak, en dat plaats, dat ik dan een kopje koffie ga drinken of iets anders ga doen, en dat ik daarna pas verder ga tot het volgende min of meer afgeronde geheel. Net toen ik verder wilde gaan zag ik jouw link-toevoegingen)

Goede werkwijze, meestal laat ik verse artikelen nog even met rust, maar af en toe een linkje hier en daar is soms moeilijk achterwege te laten als je een artikel aan het lezen bent ;-) Flyingbird 15 nov 2003 21:42 (CET)Reageren

Kritiek op het rationalisme[brontekst bewerken]

Dit artikel bevat de zin: "De voornaamste kritiek op het rationalisme is dat het vooral afstevent op dogmatische systemen die niet met de ervaring overeenkomen of heel vergezocht lijken te zijn."

Ik vind dat een nogal onzinnige opmerking. Want rationalisme dat zichzelf niet spiegelt aan de ervaring houdt op rationalisme te zijn. Het wordt dan doodgewoon fantasie, niet meer en niet minder. En natuurlijk is het mogelijk vanuit de fantasie tot rationele conclusies te komen die niet met de werkelijkheid overeen komen, maar een rationalist zal die theoretische conclusies altijd aan de ervaring toetsen alvorens ze tot waarheid te bestempelen. Zo rationeel is een rationalist ook weer wel, zo niet dan is hij op zijn best een pseudo-rationalist.

Een juiste opmerking zou dus kunnen zijn dat een rationalist moet oppassen niet te vervallen tot pseudo-rationalisme door zijn conclusies niet te toetsen aan de ervaring.

En een dogmaticus is een rationalist al helemaal niet, eenieder die hem met betere argumenten en bewijzen weet te overtuigen, zal hij serieus nemen en hem redelijkerwijs tot verandering van opinie brengen.83.98.229.18 25 feb 2019 12:26 (CET)Reageren

“ Het absoluut ontologisch godsbewijs” Valere De Brabandere.[brontekst bewerken]

- Volgens J.Bochenski (Pools filosoof). Zijn de eeuwige wetmatigheden van de logica en de wiskunde de enige absolute zijnden ; die als een evena solutie wil ook geschieden in onze wereld, om de energie te worden, die instaat voor alle Massa, Materie en al wat is...... een andere god, of de...eeuwige Logos ? Valere De Brabandere. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 2a02:a03f:e299:2100:d155:344a:7b07:a7aa (overleg · bijdragen) 1 dec 2021 09:13 (CET)Reageren