Overleg:Recursie

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 3 jaar geleden door Madyno in het onderwerp Natuur

idee[brontekst bewerken]

Ik zit hier een beetje op te broeden. Het is nu een behoorlijk abstract stuk. En het kan veel leuker. Wat ideeën:

  • Recursie = naar zichzelf verwijzend (of eigenlijk "het fenomeen van naar zichzelf verwijzen" maar dat is lelijk). De huidige omschrijving, "zichzelf herhalend" lijkt me niet een accurate beschrijving.
  • Beginnen met een kopje "het Droste effect", want dat is visueel goed uit te leggen, en veel mensen hebben hier wel van gehoord. Plaatje van Droste blik (als er een copyright-free plaatje is - kweenie hoe dat zit). Plaatje van hoe je iets dergelijks zelf gemakkelijk kan doen: webcam aanzetten, laten zien op je monitor wat je webcam ziet, en dan je webcam op je monitor richten. Of hetzelfde met een videocamera die direct aan de TV is gekoppeld.
  • Voorbeelden van gebruik van recursie in de praktijk.

- Het is essentieel dat er een ontsnappingsclausule is (anders gaat het oneindig door).

verder in willekeurige volgorde: - informatica: Recursieve tabel in database om een boomstructuur op te slaan, met recursieve functie om de gegevens er in de gewenste volgorde uit te halen. Voorbeeld van hiërarchische structuur in een bedrijf of leger ofzo. - wiskunde: Voorbeeld van de Faculteit functie is goed voorbeeld. Verwijzing naar Fractal, want fractals ontstaan ook door een recursieve functie. - taalkundig: Het recursieve acroniem is leuk. - filosofisch: Verwijzing naar paradox "deze zin in onwaar", als een voorbeeld van recursie zonder ontsnappingsclausule. - biologisch: Voorbeeld van Varen is mooi, plaatje ??. Dit toont dan ook verwantschap met Fractal.

Ik weet niet of "A verwijst naar B, B verwijst naar A" strict genomen recursie ("naar zichzelf verwijzend") is. Het is wel belangrijk om het te noemen.

Zoiets dus. De "visuele recursie" maakt het veel concreter en begrijpelijker, en de abstracties daarna zijn voor specialisten..

--Taka 20 apr 2004 08:58 (CEST)Reageren


"Deze zin verwijst niet naar zichzelf". --Taka 9 okt 2004 16:45 (CEST)Reageren


Ik heb de link naar recursie weer toegevoegd. Volgens mij is het een heel duidelijke (en humoristische) illustratie van het concept. 90.145.41.101 2 apr 2009 12:49 (CEST)Reageren


Nog een idee: De beschrijving van JHWH over zichzelf.
Toen Mozes aan God vroeg wie hij is, antwoordde God met de woorden: 'ik ben die ik ben'.
Bovenstaand niet ondertekend idee is op 17 december 2014 om 13:53 uur geplaatst door 84.86.160.68.

Natuur[brontekst bewerken]

Ik zet nogal wat vraagtekens bij de aangedragen voorbeelden van recursie in de natuur. Madyno (overleg) 6 apr 2021 18:37 (CEST)Reageren