Overleg:Resolutie

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 18 jaar geleden door Galwaygirl

Hallo, Na het lezen van het stukje over de resoluties, dacht ik dat er nog een zinvolle toevoeging bij kon. “Een hogere resolutie geeft een hogere beeldkwaliteit” , maar dan moet de schermgrote gelijk blijven.

De "standaard" ingestelde resolutie is bij een 17 " TFT scherm 1024 x 768 De "standaard" ingestelde resolutie is bij een 19 " TFT scherm 1280 x 1024

Toch is de kwaliteit gelijk, en de informatie het zelfde. (in verhouding, het wordt alleen groter weergegeven door de schermafmeting). De beeldplaat zelf is bij een 19 inch groter, dus zitten er bij een gelijke resolutie meer pixels in de breedte en hoogte. De verbetering van de kwaliteit kun je dus opvoeren door op het zelfde scherm een hogere resolutie in te stellen, waarbij in een optimale situatie de vernieuwingsfrequentie waarschijnlijk lager wordt of gelijk blijft. Dit komt doordat je bij een hogere resolutie de pixels dichter bij elkaar gaat schrijven als je de resolutie verhoogt. Het is dus meestal niet zo dat als je een 17 inch TFT hebt en je ziet in de winkel een 19 inch die een hogere resolutie aan kan dat die per definitie een hogere beeldkwaliteit heeft. Sterker nog, dit kan zelfs leiden tot een lagere beeldkwaliteit. Het is net als een foto die sterk wordt uitvergroot. Je krijgt dan "korrel". Dat zijn de Pixels op je beeldscherm. Martin van Betlehem 07-05-2005 10:14 cet.

Hoi Martin, dat zinvolle stukje kun je er dan gewoon inzetten, hoor! - Galwaygirl 7 mei 2005 16:28 (CEST)Reageren