Overleg:Revolutiejaar 1848

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Volgens mij mis ik hier een paar landen, zoals Walachije en Moldavië. Al 23 nov 2006 19:41 (CET)Reageren

Ga vooral je gang. Känsterle 23 nov 2006 19:42 (CET)Reageren

Hoi, onderstaande tekst gevonden op http://www.apache.be/2010/11/een-franstalige-staat-met-faciliteiten-voor-vlamingen/. Dit is zeer interessant om in het artikel te verwerken. Met bronvermelding uiteraard.

"De eerste flaminganten waren in de eerste plaats overtuigde en loyale Belgen, zoals zou blijken met de revolutie van 1848. Andermaal vanuit Parijs verspreidde zich een revolutiegolf over Europa. Conscience en anderen riepen toen op zich te scharen achter koning en vaderland. België ontsprong de dans door enkele maatregelen waarvan sommige niet zonder gevolg zouden blijken te zijn voor de Vlaamse strijd. Ten eerste werd de zegelbelasting, een taks op het verschijnen van dagbladen, afgeschaft, waardoor de verschijning van een dagelijkse Vlaamse krant leefbaar werd. Ook de cijns werd verlaagd, het minimumbedrag dat aan belasting moest worden betaald om te mogen deelnemen aan verkiezingen.

Bitse schoolstrijd

Zo kwam het stemrecht in Vlaanderen in het bereik van de middenklasse, van leraren, ambtenaren en advocaten. Zij zouden de volgende jaren de Vlaamse eisen een duw in de rug proberen te geven. Taal, het Nederlands in dit geval, was voor die groep één van de manieren om zich sociaal te bevestigen, vooral tegenover de Franstalige elite, die neerkeek op alles wat niet Frans was of klonk."

94.224.59.112 19 aug 2011 23:42 (CEST)Reageren