Overleg:Roland Garros (vliegenier)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Even een naar mijn idee onzinnig citaat uit het artikel, versie 16 aug 2007. Die versie heeft er overigens niets mee te maken, het verhaal zit kennelijk al jaren in dit lemma. Ik toon deze voor latere bewerkers, omdat ik mijn eigen versie baseer op geheugen en gezond verstand, niet op bronnen. Ik probeer nog wel die te vinden.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Roland Garros de eerste die vijandelijke vliegtuigen neerschoot met een zelfontworpen constructie door de as van de propeller. Hij wordt wel de eerste gevechtspiloot van zijn soort genoemd.

Toen hij zelf werd neergeschoten, maakten Duitse strijdkrachten hem krijgsgevangen en confisqueerden ook zijn vliegtuigje. Vervolgens maakten ze zijn uitvinding na, en verbeterde die. De Duitse luchtmacht wist daarmee enige tijd het luchtruim te beheersen. De Engelse RAF noemde de constructie destijds The Fokker Scourge (de Fokker gesel).

Dit verhaal is kennelijk (deels) foutief van de Engelse of Franse Wikipedia vertaald, en geeft reden tot ernstig wantrouwen:

  • Door de as van de propellor? De engelse Wikipedia laat hem door de propellor zelf schieten. Het nieuwe is dat hij daar beschermflappen op plaatst, zodat hij niet zichzelf neerschiet. Bijkomend moet hij dan het machinegeweer vast monteren, anders schiet hij vroeg of laat toch de propellor aan gort.
    • Het schieten door de as van de propellor was in die jaren onmogelijk omdat dan de krukas (hoofdas) van de motor hol moet zijn. Zover was de techniek nog niet.
  • De Engelse Wikipedia stelt dat hij in Duitsland moet landen door een prop in de brandstofleiding. Dit lijkt een stuk waarschijnlijker dan dat hij een week na installatie van zijn superwapen zelf neergeschoten wordt. Bovendien is zo ook makkelijker te begrijpen dat de Duitsers zijn vliegtuig konden onderzoeken.
  • De "verbetering" door Anthony Fokker is in feite een heel nieuwe uitvinding. Hij bouwt een constructie die het mitrailleurvuur onderbreekt, zodat de flappen overbodig worden. Je kunt hooguit zeggen dat Fokker geïnsprireerd werd door het snufje van Roland Garros.

En er klopt wel meer niet zie de discussie op de Engelse site, waarvan overigens alles beneden de datum 17.2.2005 van mijn hand is.

Death Date ?[brontekst bewerken]

Hello, apparently he was killed on 25th Oct 1918 - not 5th Oct 1918. See this official French Army source:

http://www.memoiredeshommes.sga.defense.gouv.fr/

17.2.2005

After a search (récherche), you can even find a facsimile of his Army registration. Remember to enter his birth date as dd-mm-yyyy (06-10-1888), and click his name on the results page. However, you must click at one of these first:
I am not quite sure of the date of his death, but the (civil) facsimile reads surely something like 25, 28 or 29. Still, this may be the date when his date was confirmed, instead of the day of his demise. Anyway, I suppose the facsimiles are free from copyrights, and one of them would be great for illustrating the text. B222 (talk) 04:29, 10 January 2008 (UTC)
And I found this link at the french Wikipédia: geanology site, date of death: oct 25, 1918