Overleg:Rubeus Hagrid

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het zesde boek??


etymologie[brontekst bewerken]

volgens de engelse wiki: "Hagrid", according to Rowling in an interview with The Boston Globe,[1] comes from the word "hagridden", meaning to have a nightmarish night, particularly when hung over; Hagrid is known to be a heavy drinker.


dat is dus iets anders dan wat er in het nederlandse artikel staat – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 86.83.91.197 (overleg · bijdragen) 6 aug 2008 00:02

Hagrid in de mythologie[brontekst bewerken]

Op internet is niets over Hagrid als Griekse god te vinden buiten de context van Harry Potter. Een bronvermelding is, denk ik, zeer gewenst. Triool 9 nov 2008 23:39 (CET)[reageer]

Er is hier en daar wel iets te vinden, en dan lees je bijvoorbeeld iets als dit:
"Rubeus Hagrid: Rubeus, possibly from the Latin rubinus, "red." Also possibly from Hagrid Rubes, "Giant of the Jewels." He was a kind giant in ancient Greek mythology. (Hagrid is a nice, generous man.) Zeus, chief of the gods, framed him for murder." (Gezocht op "Hagrid mythology")
Dus er zijn wel verwijzingen naar een mythologisch figuur, maar de naam komt volgens Rowling van het woord Haggerd wat "to have a nightmarish night, particularly when hung over;" zou betekenen.
Groeten, Doc Brown (overleg) 10 nov 2008 09:36 (CET)[reageer]

Persoonlijk denk ik inderdaad dat de verklaring van Rowling zelf het meest voor de hand ligt, de andere verklaringen zijn mijns inziens niet correct:

  1. Hagrid als god van de dierenverzorging is door het citaat niet verklaart;
  2. Als ik op "Hagrid mythologie" google, vind ik geen bron die buiten de context van Harry Potter een god/reus noemt die Hagrid heet (op http://www.theoi.com (een uitgebreide website over Griekse goden en dergelijke), noch op andere mythologie pagina's, heb ik niet kunnen vinden;
  3. Rubeus komt waarschijnlijker af van het Latijnse woord rubeus (letterlijke betekenis: van een bramenstruik); Rubinus is geen woord in het Latijn (nagekeken in Lewis & Short en in Woordenboek Latijn/Nederlands van H. Pinkster). Als de betekenis van de voornaam in deze uitleg niet klopt, is de rest van deze bron ook niet erg betrouwbaar, denk ik.

Triool 10 nov 2008 10:04 (CET)[reageer]