Overleg:Santa Clara (Cuba)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 17 jaar geleden door Vgenecr in het onderwerp Che Havanna binnen trok ?

Che Havanna binnen trok ?[brontekst bewerken]

Ik twijfel er aan of Che als eerste Havanna binnentrok , ik denk dat dat Camilo Cienfuegos was.

ernie 28 Dec 10:37


Het is heel moeilijk om hierover heel juist te zijn. Een aantal gebeurtenissen volgden elkaar snel op in de laatste dagen van de Cubaanse Revolutie.
Cienfuegos had met zijn “Tweede Colonne” de handen vol in Yaguajay, ten oosten van Santa Clara. Daar boodt een garnizoen van Batista vrij veel weerstand. Cienfuegos begon de aanval op 26 december en probeerde allerlei truuks om de 250 man klein te krijgen. Het garnizoen gaf zich pas over op 30 december.
Che kwam met zijn “Eerste Colonne” vanuit Caibarien in Santa Clara aan bij zonsondergang op 28 december. De gevechten met het vrij grote Batista garnizoen begonnen vrijwel onmiddellijk. De volgende dag, op 29/12, werd de gepantserde trein overwonnen. Toen dat nieuws, en de val van Santiago de Cuba in de avond van 31 december officieel bekend werd, verliet Batista Havana op Nieuwjaarsnacht, in de vroege uren van 1 januari. De troepen van Batista in Santa Clara tekenden de overgave op 1 januari in de militaire barakken van de stad, waar nu het Museo Abel Santamaria is gevestigd.
Op 2 januari kwam Cienfuegos in Santa Clara toe. Op bevel van Fidel trokken Che en Cienfuegos (die na Fidel en Che derde, eigenlijk vierde in bevel was, na waarschijnlijk ook nog Raul Castro, die rangorde is me niet echt duidelijk) naar Havana. Cienfuegos kreeg de opdracht het militair garnizoen van Colombia aan te vallen. Che moest het fort van La Cabana innemen, op de rots boven de baai van Havana, wat eigenlijk een makkelijke hap was. Er is al veel geschreven over de vraag waarom Fidel de opdrachten zo verdeelde, vermits Che een hogere rang bekleedde dan Cienfuegos.
Op 3 januari kwamen zowel Che als Cienfuegos in Havana aan, waarbij Che onmiddellijk en zonder slag of stoot La Cabana bezette en de baai controleerde. Cienfuegos van zijn kant trok later op de dag de stad binnen langs het westen en genoot zo van een triomfantelijke intocht door de straten van Vedado en de oude stad.
Fidel arriveerde op 8 januari. Dan werd de hele toch langs de baai tot in het centrum van Havana nog eens overgdaan met tenoren van de revolutie opgestapeld op jeeps en tanks. De foto’s van Burt Glinn over deze tocht zijn wereldberoemd.
Wie nam nu Havana in ? Spreek met Cubanen en ze zullen je zeggen: “Che”. Wie was eerst op zijn objectief ? Zonder twijfel Che. Wie was eerst in het Centrum van de Stad ? Cienfuegos, Che was op La Cabana.
Vermits Che na Fidel de hoogste in rang was in het Revolutionaire Leger, zeg en schrijf ik, Che, die als opperbevelhebber van de eerste én tweede colonne de inname van Havana als opdracht kreeg. De info in het artikel over Cienfuegos bevestigt dit, al zijn de data niet helemaal correct. Het artikel spreekt over Cienfuegos als leider van de Tweede Colonne. Dat is zeker juist. De Tweede Colonne was Cienfuegos' "eigendom". De Eerste Colonne van Che was op dat moment waarschijnlijk al enkele uren in la Cabana. Probleem is dat nu de meeste artikels niet volledig zijn. Maar dat komt nog wel. Als ik eens heel veel tijd heb.
--Vgenecr 29 dec 2006 11:21 (CET)Reageren

Als er fouten in het artikel over Cienfuegos staan , dan zijn ze waarschijnlijk van mijn hand, hoewel het voornamelijk een overname van info uit de Duitse en Engelse wikipedia was :-).

Maakte alleen de opmerking over Camilo omdat het meeste referentie materiaal dat ik ken ( en dat is niet veel) hem noemt als degene die het eerste Havana binnentrok.

ernie 30 Dec 2006 13:00 (CET)

Nog wat additionele info op gezocht in John Lee Anderson, volgens hem en andere bronnen (http://www.swl.net/patepluma/central/cuba/rebel2.html ) was Camilo in Camp Columbia ( Havana ) op 2 Januari en nam Che La Cabana over in de vroege ochtend van 3 Januari, voornamelijk omdat Che nog wat taken had uit te voeren in Santa Clara voordat hij op weg kon naar Havana aan het eind van de middag. ( taken : executies , nieuwe gouveneur benoemen). Twee bronnen zijn echter nog geen bewijs

ernie 30 Dec 2006 13:25 (CET)