Overleg:Sergej Sjojgoe

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 14 jaar geleden door Hardscarf

Het is zot om hem een Tuviens politicus te noemen. Mensen als Annemarie Jorritsma zijn toch ook geen Friese, maar Nederlandse politici?

Annemarie Jorritsma komt uit Gelderland. Tuviens is een officiële taal en Tuvienen zijn een officieel geregistreerde nationaliteit in Rusland met een eigen republiek, eigen grondwet etc. --hardscarf 26 okt 2009 15:51 (CET)Reageren

Nee, dat is een denkfout.

Ten eerste maakt het niet uit wat Toeva zelf is, omdat Sjojgoe reeds bijna twintig jaar als minister van Rusland fungeert. Elke Russische politicus is per definitie een Rus, omdat elke Russische politicus over een Russisch paspoort beschikt. Een Rus is namelijk iedereen die een Russische paspoort heeft, ongeacht zijn/haar etnische afkomst. De Toeviense afkomst van Sjojgoe wordt duidelijk vermeld in het artikel.

Veel Russische politici hebben geen etnisch Russische achtergrond. Men gaat mensen als Garri Kasparov of Boris Nemstsov geen Joodse politici noemen (en de Joden zijn trouwens ook een officieel geregistreerde nationaliteit in Rusland met een eigen autonome oblast etc.) en mensen als Eduard Rossel of Viktor Kress http://en.wikipedia.org/wiki/Viktor_Kress geen Duitse politici noemen (beide zijn volbloedduitsers en spraken in hun kinderjaren Duits met hun ouders). Een andere minister, Elvira Nabiullina http://en.wikipedia.org/wiki/Elvira_Nabiullina wordt ook een Russische economist/politicus genoemd en geen Tataarse.

Ook al zou Toeva dus een onafhankelijke staat zijn, Sergej Sjojgoe zou dus als Russische minister een Russische politicus blijven.

Ten tweede zijn Toevienen geen officieel geregistreerde nationaliteit, omdat Toeva noch zichzelf als onafhankelijk beschouwt, noch door enig ander land als onafhankelijk wordt erkend. Het is in dezelfde mate een "republiek" als Iowa of Texas "staten" zijn. Daarom heeft geen enkele Toevien een Toeviens paspoort (hetwelk niet bestaat). De meeste Toevinen beschikken over een Russisch paspoort, anderen over een Mongoolse of Chinese paspoort.

Overigens worden dezelfde principes ook toegepast op alle personen in alle landen, niet alleen op Russische politici. Ter vergelijking: [Nils Usakovs] http://en.wikipedia.org/wiki/Nils_U%C5%A1akovs wordt een Letse politicus van Russiche afkomst genoemd. Joeri Jechanoerov is tevens geen Boerjatische politicus, maar een Oekraïnse. Ricardo Otxoa is een Spaanse wielrenner en geen Baskische etc.

Nationaliteit bedoelde ik niet in de zin van staatsburgerschap maar in de tweede zin; behorend tot een geregistreerde etniciteit. De oplossing 'van xxx komaf' vindt ik prima. --hardscarf 30 okt 2009 14:21 (CET)Reageren

Referenties gevonden in artikelgeschiedenis[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist een of meer externe bronvermeldingen of referenties uit de artikelgeschiedenis van dit onderwerp gehaald. Neem alsjeblieft even een moment om de volgende bewerkingen te beoordelen. Als de toegevoegde informatie nog in het huidige artikel aanwezig is, verzoek ik je om deze door middel van een bronvermelding of referentie tag aan het artikel toe te voegen. Als je nog vragen hebt of je de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze FAQ voor meer informatie.

Ik heb de volgende wijzigingen gevonden:

Groet, valhallasw-toolserver-botje