Overleg:Spasticiteit en spasme

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 9 maanden geleden door Sneuper in het onderwerp Moet het artikel niet algemener beginnen?

Spasticiteit komt niet alleen bij kinderen voor als ontwikkelingsstoornis, maar ook bij volwassenen na een verworven dwarslaesie of beroerte.

Spasticiteit is een snelheidsafhankelijke weerstand die wordt veroorzaakt door een reflex van de peesreksensoren in een spier, die registreert dat de spier langer wordt en via de reflex via zenuw overdracht zorgt dat de spier zich verkort. Door dat er schade is aan de remmende werken van uit de hersenen (bij bijvoorbeeld een beroerte) of ruggenmerg (bij bijvoorbeeld een dwarslaesie) wordt deze reflex onvoldoende gereguleerd en dus geremd waardoor je een overdreven reactie krijgt.

--Woudegeest 14 sep 2007 23:00 (CEST)Reageren

Ik vind dit artikel erg slecht opgebouwd en uitgelegd. Wellicht moet dit worden veranderd.

Ik heb het stukje 'Spasticiteit komt niet alleen bij kinderen voor als ontwikkelingsstoornis, maar ook bij volwassenen na een verworven dwarslaesie of beroerte.' verplaatst en een tweede alinia van gemaakt. Beetje vreemd dat een artikel daarmee begint.

195.240.220.239 9 dec 2008 19:33 (CET)Reageren

Moet het artikel niet algemener beginnen?[brontekst bewerken]

Spasticiteit is een verhoogde spanning in de (gedeeltelijk) verlamde/verzwakte spieren. Het wordt veroorzaakt door schade of letsel aan het gedeelte van het centrale zenuwstelsel (hersenen of ruggenmerg) dat de willekeurige bewegingen aanstuurt. Deze beschadiging onderbreekt de belangrijke signalen die tussen het zenuwstelsel en de spieren worden uitgewisseld, waardoor een onbalans ontstaat die leidt tot overmatige spieractiviteit of spasmes. Spasticiteit heeft verhoogde spierspanning en overactieve reflexen tot gevolg. Spasticiteit kan pijn veroorzaken, het bewegen beperken en het dagelijks handelen moeilijker of onmogelijk maken.[1][2] Sneuper (overleg) 20 jul 2023 09:05 (CEST)Reageren