Overleg:Spoorlijn Zwolle - Almelo

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 2 jaar geleden door Anton jansen nl in het onderwerp Dienstregeling

Overweg zonder weg[brontekst bewerken]

In deze spoorlijn is een overweg opgenomen. Ik mis echter in IE7 de horizontale lijn (geel in het midden, zwarte randen) die de weg voorstelt. In Spoorstrip.exe ziet het er goed uit. Hebben jullie dat ook? Handige Harrie 5 mrt 2007 17:50 (CET)Reageren

De Duitsers hebben de weg zelf uit het icoon weggehaald. Kijk maar op de:Wikipedia:Formatvorlage Bahnstrecke: bij de variant voor voormalige lijnen zie je nog wel de kruisende weg, bij die voor huidige lijnen niet meer. Dimitri 5 mrt 2007 18:43 (CET)Reageren
Zoiets vermoedde ik ook al wel, maar ik kan niks bijzonders vinden in de geschiedenis van Image:BSicon BUE.svg. Ik zie trouwens ook geen kruisende weg in exBUE.
Het zou natuurlijk helemaal perfect zijn als Spoorstrip.exe zelf de plaatjes up-to-date hield, maar ik vrees dat ik daarvoor niet handig genoeg ben. Handige Harrie 5 mrt 2007 19:12 (CET)Reageren

Afstand wierden-Almelo[brontekst bewerken]

Ik heb het idee dat de kilometrering van Wierden of Almelo niet klopt. Die van Almelo kan namelijk niet 2 lager liggen als richting Almelo de cijfers oplopen...

Dat klopte inderdaad niet, die fout zal er vast in zitten doordat Wierden-Almelo ook bij de lijn Deventer-Almelo hoort, voor die laatste lijn ligt Almelo inderdaad op 38km, maar vanuit Zwolle is 't 45km. T Houdijk 8 jan 2008 22:00 (CET)Reageren

ontbrekende dingen[brontekst bewerken]

Zie niet goed hoe ik de info in het artikel verwerken kan, daarom hier voor een ander om te checken en waar mogelijk een online bron te vermelden.

Het spoorbed (grondbeslag) is vanaf het begin voor dubbelspoor gereserveerd. De hele bovenbouw (rails en bruggetjes) is altijd enkelspoor geweest. (Archief provincie Overijssel)

Bij de elektrificatie mis ik de aanloop hier naar toe: Treindienst Zwolle-Wierden is begin jaren negentig van de vorige eeuw 'onrendabel' verklaard en NS mocht hier blijven rijden i.o.v. provincie Overijssel, wilde hier ook blijven rijden vanwege de samenloop met de eigen treinen tussen Wierden en Enschede. Contract liep af, provincie heeft onderzoek gedaan naar een zo efficiënt mogelijke exploitatie en daar kwam de elektrificatie uit als beste oplossing voor een halfuurdienst met in de spits een toegevoegde sneltrein in 1 richting. Voor meer treinen zijn er meer kilometers dubbelspoor nodig. (Hier heb je hele reeks bronnen of verwijzingen naar andere artikelen nodig)

Nog een tussenkop: het Ministerie van VenW wilde eerst de treindienst Zwolle-Wierden aanbesteden... Lobbywerk van de toenmalige Regio Twente en de Provincie Overijssel heeft ervoor gezorgd, dat de stoptrein Zwolle-Enschede is aanbesteed. (Online-bron: een hele reeks moties van de 2e Kamer)

Dienstregeling: in het begin enkele keren per dag, kort na WO2 twee-uurdienst, met de komst van nieuw materieel (Blauwe Engel) in de jaren vijftig tot 1970 ongeveer een uurdienst en met de invoering van Spoorslag 70 een starre uurdienst met enkele extra treinen in de spits. De frequentieverhoging naar een halfuurdienst was alleen mogelijk met het nieuwe DM'90 materieel en door een verhoging van de maximumsnelheid tussen Raalte en Nijverdal naar 140 km/h. Wierden-Nijverdal en Raalte-Zwolle bleven op 100 km/h. Terugkijkend een zuinige beslissing, want na invoering van de halfuurdienst (eerst overdag op werkdagen, later ook op zondagavond en sinds deze treindienst is geregionaliseerd vrijwel de hele dag) bleken de rijtijden erg krap en vielen op werkdagen na de ochtend- en avondspits treinen uit om de vertragingen weg te werken. (Stationsweb heeft een paar oude dienstregelingen online staan. Het tweede deel is waarschijnlijk in krantenarchieven te vinden.)

Eindpunt Almelo of Enschede is altijd afhankelijk geweest van de materieelpositie van NS. Te weinig elektrisch materieel? Dan eindpunt Enschede en omgekeerd bij een tekort aan dieselmaterieel werd de dienst weer ingekort tot Almelo. Ook het rendementsdenken heeft een rol gespeeld. Rond de jaren negentig van de vorige eeuw was in Almelo aansluiting op de intercity naar/van Enschede, zodat de totale reistijd Zwolle-Enschede op 65/67 minuten uitkwam, duidelijk sneller dan wanneer de diesels als stoptrein doorreden naar Enschede (72/74 minuten). Op papier een aantrekkelijke oplossing, in de praktijk liep het aantal reizigers over deze lijn juist terug en dat was aanleiding om goed marktonderzoek te doen, waar de doorgaande halfuurdienst uit kwam rollen. (Maar of hier een online-bron voor op te diepen valt met de exacte jaartallen en krantenpublicaties?)

Ik vraag mij af of de hele verbouwing in Nijverdal juist hier zo uitgebreid thuishoort of toch in het artikel over de tunnel door Nijverdal. Belangrijkste hier lijkt mij eerder de vermelding, dat het station vierhonderd meter naar het westen is verplaatst en omdat de tunnel dubbelspoor heeft, er minder vertragingen optreden oftewel minder treinuitval / vaker volgens de dienstregeling rijden.

Overigens is de stoptrein Deventer-Enschede weer grotendeels ingekort tot Almelo. De kwartierdienst Wierden-Enschede werd gesubsidieerd door de provincie Overijssel en deze subsidie liep af.

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Spoorlijn Zwolle - Almelo. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 25 jul 2017 02:10 (CEST)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Spoorlijn Zwolle - Almelo. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 9 nov 2017 03:11 (CET)Reageren

Dienstregeling[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

zojuist het onderdeel "Dienstregeling" aangepast. Mogelijk kan dit nog worden aangepast aangezien er nu er weinig over de periode tot 1998 in staat en heel veel over de verbouwingen in de 21e eeuw. Anton jansen nl (overleg) 11 nov 2021 10:59 (CET)Reageren