Overleg:Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 11 jaar geleden door Dartelaar in het onderwerp Parafrase van onze verhaaltekst

Leeswaarschuwing[brontekst bewerken]

moet er geen lezers waarschuwing boven het verhaal komen?

Gedaan, mag je altijd zelf doen:)!--Narayan 6 jul 2010 16:26 (CEST)Reageren

Parafrase van onze verhaaltekst[brontekst bewerken]

...op Populisme en symboliek ... of hoe Wikipedia als inspiratie wordt gebruikt:

Eén tweet later blijkt dat hij de rol van de symboliek nu inmiddels tot in de puntjes beheerst: "Rutte is de dr. Jeckyll van de Nederlandse politiek" (van de PVV-site). Effe wachten, wat doettie nu?
Een kort citaatje van Wikipedia:
Dr. Jekyll is een gewaardeerd arts die zich verdiept in het probleem van goed en kwaad en bedenkt dat beide in de aard van elk mens voorkomen. Hij vraagt zich af of deze twee naturen in de mens gescheiden kunnen worden. Zijn experimenten leveren een middel op dat ertoe leidt dat de kwade krachten in zijn natuur de overhand krijgen. Met een tegengif kan hij terugkeren tot zijn betere ik.
Het kwade schepsel dat tevoorschijn komt geeft hij de naam Mr. Hyde, maar het blijkt dat hij deze steeds minder onder controle kan houden. Als Hyde begaat Jekyll misdaden die hij normaal nooit zou plegen, en uiteindelijk komt het tot een afschuwelijke moord. Het tegengif wordt ook steeds minder effectief. Uiteindelijk, als de ontdekking van de misdaad naderbij komt en de ingrediënten van het tegengif niet meer voorhanden blijken, pleegt hij zelfmoord.
De lezer volgt het verhaal door de ogen van het personage Mr. Utterson, die zowel Jekyll als Hyde te zien krijgt, maar net als de lezer lange tijd niet op de hoogte is van het feit dat de beide heren een en dezelfde zijn.

Als we dit nu eens actualiseren, wat krijg je dan, in de symboliek van Wilders?

Rutte is een gewaardeerd politicus die zich verdiept in het probleem van goed en kwaad en bedenkt dat beide in de aard van elk mens voorkomen. Hij vraagt zich af of deze twee naturen in de mens gescheiden kunnen worden. Zijn experimenten leveren een gedoogkabinet op dat ertoe leidt dat de kwade krachten in zijn natuur de overhand krijgen. Met tegengif CDA kan hij terugkeren tot zijn betere ik. Het kwade schepsel dat tevoorschijn komt geeft hij de naam Wilders, maar het blijkt dat hij deze steeds minder onder controle kan houden. Als Wilders begaat Rutte misdaden die hij normaal nooit zou plegen, en uiteindelijk komt het tot een afschuwelijk kabinet. Het tegengif CDA wordt ook steeds minder effectief. Uiteindelijk, als de ontdekking van de stommiteit naderbij komt en de ingrediënten van het tegengif CDA niet meer voorhanden blijken, pleegt hij politieke zelfmoord. De lezer volgt het verhaal door de ogen van het personage de kiezer, die zowel Rutte als Wilders te zien krijgt, maar net als de lezer lange tijd niet op de hoogte is van het feit dat de beide heren een en dezelfde zijn.--Dartelaar [geef een gil!] 17 jul 2012 00:26 (CEST)Reageren