Overleg:Temporomandibulaire disfunctie

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 20 jaar geleden door Serassot

Er staat van alles over oorzaken en vormen, maar niks over de symptomen?? "Problemen met de kaakspieren"? Maar hoe uit zich dit dan? Waar hebben mensen die hier aan lijden specifiek last van e.d.?

===================================[brontekst bewerken]

Schijf je in de medische wetenschappen disfunctioneren met een y? Zo ja, dan heb ik hier wellicht iets ten onrechte veranderd. Zo nee, moet dit artikel dan worden verplaatst? Serassot 20 dec 2003 14:58 (CET)Reageren

het zou disfunctie ipv dysfunctie moeten zijn[brontekst bewerken]

Dysfunctie of disfunctie

Welke schrijfwijze is correct: dysfunctie of disfunctie?

Correct is: disfunctie.

Het voorvoegsel dis- wordt gebruikt in combinatie met Nederlandse woorden die vaak niet-wetenschappelijk van aard zijn. Het is een Latijns voorvoegsel waarmee het tegenovergestelde van het grondwoord wordt uitgedrukt. Enkele voorbeelden zijn: disakkoord, diskrediet, diskwalificatie, disrespect.

Het voorvoegsel dys- is gebruikelijk in wetenschappelijke woorden. Dys- wordt gecombineerd met vormen die uit het Grieks of het Latijn zijn ontleend en die in het Nederlands niet als een afzonderlijk woord voorkomen. Van oorsprong is dys- een Grieks voorvoegsel, dat 'slecht' betekent. In het Nederlands wordt dys- hoofdzakelijk gebruikt in woorden voor bepaalde stoornissen. Enkele voorbeelden: dyscalculie (rekenstoornis), dysfasie (spraakstoornis), dysfonie (stemstoornis).

7 april 2008