Overleg:Tjeef

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 16 jaar geleden door Lord P in het onderwerp npov

npov[brontekst bewerken]

Het artikel zegt onder andere letterlijk dat "voorstanders van de christen-democratische partij CD&V in Vlaanderen arrogant conservatisme en een hoogst opportunistische aanwending van het katholieke geloof vertonen." Lijkt mij nogal subjectief. Riki 21 jul 2007 16:57 (CEST)Reageren

Het artikel zei dat niet; het gaf de perceptie van het begrip 'tsjeef' weer. Dit is bij dezen gestipuleerd. Lord P (Audiëntie) 1 aug 2007 19:33 (CEST)Reageren

Tiens, het is hier stil... Betrokken partij, misschien? Lord P (Audiëntie) 4 aug 2007 18:54 (CEST)Reageren

Jozef II was vast besloten de invloed van de kerk in de politiek terug te dringen. Hij kende een aantal orden juist een speciale functie toe in het onderwijs.Hij had het eerder tegen de corruptie in de Kerk en tegen de grensoverschrijdende aktiviteiten en loyauteiten van orden en bischoppen. Een verschijnsel waarvoor later (tijdens de Kulturkampf in Duitsland de term "Ultramontamisme" werd gebruikt.

Jozef II wordt vaak gezien als organisator van religieuse repressie. Dat hangt er maar vanaf wat men bedoelt natuurlijk. Jozef II probeerde een definitief einde te maken aan de lijfeigenschap. Als het om lijfeigenen ging van de kerkelijke domeinen (slavernij werd in de Pauselijke Staten maar afgeschaft in 1799), dan is dat inderdaad in zekere mate repressie van een (ontspoorde) religie. Ook de ontvoogding van de Joden stond op zijn agenda. dat impliceerde natuurlijk het einde van de willekeur van de Kerk tegenover de Joden; ook religieuze repressie?

Eigenlijk lijkt het mij vreemd dat "tjeef" iets met Jozef II zou te maken hebben, terwijl hij het toch niet zo hoog op had met de "tjeven". Ik heb altijd gedacht dat het meer te maken had met de brave Jozef, die tenslotte een en ander over zijn kant had moeten laten gaan van een zeer hoge christelijke instantie.

12 jan 2008 07:47 (CET)

Braven tjeef[brontekst bewerken]

Ik heb altijd gedacht en gehoord dat Tjeef naar Jozef verwees omdat hij een beetje een zielige figuur is. Hij wordt geassocieerd met braaf, rustig, geduldig en stil. Dat zijn eigenschappen die hem geschikt maakten voor de interventie van de Heilige Geest bij zijn vrouw.