Overleg:Tonijnen

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 6 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Discussie over warmbloedigheid[brontekst bewerken]

In de Engelse wikipedia is er een discussie over de vraag of tonijnen al dan niet warmbloedig zijn. Sommige deelnemers aan de discussie betwijfelden dit.

Ik heb aan deze discussie de volgende bijdrage geleverd:

As to the endothermy of tuna: this is of necessity somewhat limited. Fish have to extract their oxygen from the water in their gills. Water being much more dense than air, this means that the blood passing through their gills can not be hotter than the surrounding water. Otherwise the animal would lose heat far too fast. So there are "temperature valves" within the tuna's body, which ensure that part of the blood is relatively cool, and another part is relatively hot, in order to permit a very intensive muscular activity.

Lignomontanus 10:08, 27 June 2006 (UTC)

Heb de verwijzing naar de overlegpagina geschrapt. Het lijkt me beter om gewoon een referentie te maken. De lichaamskern van de tonijn en het bloed daarin is warmer dan het omringende water. Net zoals bij mensen eigenlijk, de handen, oren en tenen kunnen bevriezen, zonder dat de lichaamskern afkoelt. De lichaamskern wordt geïsoleerd dmv het tegenstroomprincipe, waarbij warmte tussen ingaande en uitgaande bloedvaten wordt uitgewisseld.Viridiflavus 12 mei 2007 16:44 (CEST)Reageren
Vond het interessant en heb er nog iets aan gerekend. Er vanuit gaande dat ongeveer 5 mg/liter O2 aan het water onttrokken wordt is dat voldoende om het water ongeveer 20 graden te verwarmen. (20 kJ/gram om suikers te verbranden, massaverhouding suiker en zuurstof bij verbranding ongeveer 1.) Het is dus niet mogelijk voor voor een dier dat met kieuwen ademt warmer dan 20 graden boven de omgevingstemperatuur te zijn. Dan reken ik verder verliezen aan warmte door de huid en vinnen niet mee.Viridiflavus 5 feb 2009 19:08 (CET)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 2 externe link(s) gewijzigd op Tonijn. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 12 sep 2017 21:16 (CEST)Reageren