Overleg:Torosaurus

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 12 jaar geleden door MWAK

Hier las ik dat Torosaurus eigenlijk gewoon een oudere Triceratops geweest zou zijn. http://www.dinosaurus.net/ dit is de tekst:



22 juli 2010

Torosaurus = Triceratops

Een promovendus van het Montana State University haalt een meer dan honderdjarige overtuiging onderuit over twee dinosaurussen, Triceratops en Torosaurus! Al sinds de 19e eeuw denken paleontologen dat Triceratops en Torosaurus twee verschillende dinosaurussen zijn. Triceratops heeft een schedel met 3 hoorns en een kort nekschild, terwijl Torosaurus een groot schild heeft met twee openingen. Promovendus John Scannella en paleontoloog Jack Horner maakten in het juli nummer van de Journal of Vertebrate Paleontology bekend dat deze twee dinosaurussen eigenlijk dezelfde zijn, ze representeren alleen exemplaren van verschillende ouderdom.


Triceratops en Torosaurus

Zij denken hiermee ook aan te tonen dat de diversiteit van de dinosaurussen aan het eind van de Krijtperiode al duidelijk op zijn retour was. De verwarring over deze 'twee' dinosaurussen is gemakkelijk te begrijpen volgens John Scannella omdat jonge dinosaurussen niet gewoon miniatuur uitgaven waren van volwassen exemplaren. Ze leken niet op elkaar en vooral de schedel veranderde radicaal tijdens het volwassen worden. Recente studies hebben aangetoond dat de schedels radicaal veranderden bij Pachycephalosaurussen, Tyranosaurussen en andere dinosaurussen die zo'n 65 miljoen jaar geleden uitstierven in Noord-Amerika. We zijn natuurlijk in het nadeel, zei John Scannella, want we kunnen natuurlijk niet het volwassen worden in het veld bestuderen bij een levende Triceratops, we moeten het verhaal samenstellen aan de hand van fossielen. Om het complete verhaal te reconstrueren heb je een groot aantal fossielen nodig van verschillende levensfases en groeifases. Het is nodig dat paleontologen ontogenesis (groei van jong tot volwassen) als een bron van morfologische variatie betrekken voordat een nieuw species wordt benoemd om rekening te houden met de verschillende groeistages van fossiele specimen. Zonder deze veranderingen in het onderzoek te betrekken overschatten we de dinosaurus diversiteit en dus produceren we een onrealistische kijk op de paleoecologie van deze dieren. volgens John Scannella.

Horner is al 10 jaar bezig met het reconstrueren van het ecosysteem van de Hell Creek formatie in het oosten van de staat Montana. Honderden fossielen werden gevonden en 40% daarvan behoorde aan Triceratops en vertegenwoordigen verschillende stadia van de groei. Sommige schedels waren van jonge Triceratops en hadden ongeveer de grootte van een voetbal, anderen hadden de grootte van een kleine personenauto. Torosaurusfossielen waren veel zeldzamer dan die van Triceratops, maar geen enkele was van een onvolwassen dier. Als er een Torosaurusschedel werd gevonden was het van een groot dier. Als Torosaurus echt een volwassen Triceratops voorstelt is het de vraag waarom er zo weinig Torosaurus fossielen worden gevonden. Het kan zijn dat het sterftecijfer van Triceratops hoog was voordat zij hun volledige morfologische volwassenheid bereikten.

Horner en Scannella onderzochten meer dan 50 Triceratops specimen uit de Hell Creek formatie, maar ook schedels uit andere musea zoals het American Museum of Natural History in New York, het National Museum of Natural History at the Smithsonian Institution in Washington, D.C., en Peabody Museum of Natural History at Yale University in New Haven, Conn. Ze verrichtten metingen van de lengte, breedte en dikte van de schedels. Onderzochten de micro structuur, oppervlaktestructuur en verandering van de vorm van het nekschild. Microscopisch onderzoek bracht aan het licht dat het weefsel van Torosaurus meer vervormd was dan bij de grootste Triceratops exemplaren en dit wijst er volgens Scannella op dat Torosaurus een volwassen Triceratops moet zijn geweest. Zelfs de nekschilden van wat vroeger volwassen Triceratops werden beschouwd ondergingen nog dramatische veranderingen. Scannella en Horner zochten drie jaar lang naar alternatieve verklaringen voor hun bevindingen. Uiteindelijk kwamen zij tot de conclusie dat Triceratops en Torosaurus dezelfde dinosaurussen waren! Elke weg die we namen om de hypothese onderuit te halen versterkte die hypothese maar, zei Scannella.

Het idee dat Torosaurus een volwassen Triceratops is geweest versterkt het idee dat de diversiteit van de dinosaurussen aan het eind van het Krijt lager was dan aangenomen volgens Scannella. Een Afname in diversiteit kan de dinosaurussen verzwakt hebben ten tijde dat de meteoriet de aarde raakte aan het eind van de Krijt periode, zei Scannella. Het kan een combinatie van twee factoren zijn geweest, lagere diversiteit en een wereldwijde catastrofe, die resulteerde in het uitsterven van de 'non avian' dinosaurussen.



Zou het niet beter zijn als (een gedeelte van) deze tekst ook op deze pagina komt te staan ofzo? JaroV 16:51 28 maart 2012

Nou, op de tekst zelf rust natuurlijk copyright! (Ik weet niet van wie want dit is overduidelijk een machinevertaling van een Engelstalig artikel). Die mogen we dus in geen geval letterlijk overnemen. Het punt wordt al kort aangestipt maar verdient inderdaad een veel grondiger behandeling. Ik ben van plan dat in de (overigens niet al te) nabije toekomst eens te gaan doen in het kader van een verbetering van alle artikelen van de groep. Het onderwerp is zeer omstreden. Hier is het naar mijn weten meest recente artikel in deze controverse: http://www.plosone.org/article/info:doi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0032623 De meeste relevante informatie die in het wikipedia-artikel thuishoort, valt daar te vinden, dus je kunt er zo een samenvatting van maken en de bestaande tekst flink uitbreiden. Het verdient altijd de voorkeur je op secondaire bronnen (wetenschappelijke artikelen) te baseren in plaats van op tertiaire bronnen (populair-wetenschappelijke boeken, krantenartikelen, fan-sites) want die laatste zijn veel minder betrouwbaar.--MWAK (overleg) 10 apr 2012 14:42 (CEST)Reageren