Overleg:Van Reede

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het schilderij dat bij deze pagina staat,is weliswaar gemaakt door Gerard ter Borch, maar is van de vader van Godart Adriaan, Godart van Reede van Nederhorst en is ca 1646 gemaakt n.a.v. de onderhandelingen bij de vrede van Munster. Bron: Gerard ter Borch, Arthur K. Wheelock,Walburg Pers, 2004.

De vader van Godard Adriaan (1621-1691) was niet de afgebeelde, maar Godard van Reede (1593-1641). Paul Brussel (overleg) 4 apr 2015 12:56 (CEST)[reageer]

Is het een idee om voor de verschillende takken verschillende pagina's te maken? Er zijn zoveel subtakken, dat het misschien zinvol is om hier alleen de verhoudingen tussen de verschillende takken te beschrijven en vervolgens naar de verschillende pagina's te linken met daarop de belangrijkste personen van die tak. Volgens mij zitten er bij het nageslacht van de volgende Van Reedes een splitsing in een nieuwe tak:

Goert van Reede van Saesvelt: Saesfelt (Adriaan), Amerongen (Frederik), Nederhorst (Gerard) Gerard van Reede van Nederhorst: Drakenstein (Ernst) en Renswoude (Johan) Ernst van Reede van Amerongen: Parkeler (Frederik) Barend Adolph van Reede van Nederhorst: Oudshoorn (Pieter) Johan Frederik van Reede van de Parkeler: Ter Aa (Johan Peter Nicolaas)

Er is bovendien een verschil tussen de bovenste twee en de onderste drie: bij de bovenste twee zorgen de vaders dat de niet ervende zoons een kasteel "krijgen", terwijl in de laatste drie gevallen met een erfdochter getrouwd is. Het is bij de laatste drie volgens mij ook zo dat de vaders tot de tak behoorden en niet tot het huis.

AmiekB (overleg) 9 mrt 2023 13:19 (CET)[reageer]