Overleg:Victor van Strydonck de Burkel

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Passage ingevoegd door Harkoss[brontekst bewerken]

Het volgende was ingevoegd door Harkoss 29 juni 2020. Dit hoort m.i. niet thuis in een encyclopedisch artikel .

Herstel van feitelijke en herhaalde fouten op het net
Sinds 1985 verspreiden talrijke auteurs, hoogleraren, journalisten die over de wederopbouw van de Belgische Strijdkrachten in 1940 willen schrijven, een foutief verhaal.
Deze feitelijke vergissing verhult de historische waarheid die als volgt samengevat kan worden: Nadat hij zijn eerste twee oorlogsopdrachten vervuld had eerst in Brussel en nadien in Rijsel (Lille), is Generaal van Strydonck de Burkel er met veel moeite in geslaagd uit de omsingelde “zak van Duinkerken (Dunkerque) te ontkomen. Eenmaal in Londen aangekomen op 25 mei 1940 ontmoet de Generaal, in het bureau van de Ambassadeur van België, de Minister van Landsverdediging Henri Denis die voor enkele uren in transit in Londen was.
Met instemming van de Britten beslissen en bekomen zij een plaats, waar de Belgische Strijdkrachten stap voor stap zullen gehergroepeerd worden, dit met het gekende succes. Dit was Tenby (in Wales) vanaf 28 mei 1940.
De terugkeer naar de historische waarheid is op de volgende referenties gebaseerd:
A) - (2005) Een brief van professor Luc Devos, gedateerd van 2 mei 2005 (Ref. HAPO 0177) die aangeeft dat de historische waarheid terug werd rechtgezet in het onderwijs van de Koninklijke Militaire School van België. (privé verzameling).
B) - (2016) De Biografie van Generaal Victor van Strydonck de Burkel geschreven door historicus Hans Rombaut van de Koninklijke Academie van België (Nationaal Biografisch Woordenboek Volume 22) ISBN 978 90 6569 162 0 D/ 2016/ 0455/05.
C) - (2020) Een uitgave in eigen beheer van Charles Albert Houtart en Anita Gatto-van Strydonk de Burkel van een verzameling (soms onuitgegeven) documenten (met als titel van Strydonck de Burkel), te raadplegen in de Koninklijke Bibliotheek van Brussel - afdeling –private uitgaven, onder de letter H (Houtart).

Henxter (overleg) 10 jan 2022 14:57 (CET)[reageer]