Overleg:Vlaggetjesdag

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Scheveningse zeehaven bestaat relatief kort. De traditie om met de vissersschepen gepavoiseerd in de haven te liggen kan voor de Scheveningse schepen dus nooit oud zijn. De bommen waarmee werd gevist lagen op het strand. Van oudsher was er de haringrace waarbij er rivaliteit was tussen de vissersplaatsen aan de kust (waaronder Scheveningen) en die aan de Maas (waaronder Vlaardingen). De vissersplaatsen aan de Maas hadden wel een haven. Daar werd met buizen op haring gevist. - Quistnix 8 mei 2007 23:51 (CEST)[reageer]

De kunst van lezen.[brontekst bewerken]

Goed lezen is óók een kunst. In het bewuste artikel wordt namelijk nergens beweerd dat de traditie, vissersschepen te Scheveningen te pavoiseren, oud zou zijn. Dit is ook niet aan de orde daar de Vlaggetjesdag als zodanig zowel te Scheveningen als te Vlaardingen is ontstaan na de Tweede Wereldoorlog: zie voor de laatstgenoemde plaats De Vlaardingers en hun haringvisserij van A.G. Ligthart. Voor zover Vlaardingen vóór die tijd een dag in ere hield om te pavoiseren, betrof het de Buisjesdag: zie De grootvisscherij op de Noordzee van A. Hoogendijk Jz. Ook de opmerking over de haringrace van 'oudsher' is onjuist. Ze is als zodanig - evenals Vlaggetjesdag - na de Tweede Wereldoorlog ontstaan. Wanneer dan ook het bestaan van de Scheveningse haven (100 jaar) door u als relatief kort wordt aangemerkt dan is een 'haringrace van oudsher' (50 jaar) dit in een aanzienlijk hogere mate. Zó er vóór 1940 al van enigerlei rivaliteit sprake is geweest, heeft deze geen wedstrijdstatus gehad of iets wat ervoor moest doorgaan. In relevante literatuur wijst niets daarop.

Piet Spaans 10 mei 2007 12:29 (CEST)[reageer]

Ik ben niet zo bekend met de geschiedenis van Vlaggetjesdag. De meest relevante online informatie die ik erover kan vinden staat hier en voor de rest moet ik er de boeken op naslaan die ik van mijn vader heb geërfd. - Quistnix 10 mei 2007 13:00 (CEST)[reageer]
P.S. als ik de opening van het artikel Vlaggetjesdag lees, word ik historisch gezien wel op het verkeerde been gezet. Ik citeer:
Vlaggetjesdag was van oorsprong de dag waarop vissersschepen gepavoiseerd in de haven lagen op de zaterdag, voorafgaand aan Pinksteren. Op de dagen, direct volgend op Pinksteren, voeren de eerste schepen uit om te gaan vissen op haring. Nadat eind jaren zestig van de vorige eeuw de haringvisserij met de vleet stilviel om plaats te maken voor andere visserijtechnieken met andersoortige schepen, raakte Vlaggetjesdag haar werkelijke betekenis kwijt.
Dit suggereert een lange historie die er kennelijk niet is. - Quistnix 10 mei 2007 13:04 (CEST)[reageer]

Ga nooit af op suggesties en nogmaals, lees wat er staat! Het 'van oorsprong' impliceert uitsluitend dat iets een aanwijsbaar beginpunt had; het zegt niets over de start van dat beginpunt. Waarom willen mensen via Wikipedia steeds hardnekkig proberen, tóch hun gelijk te halen? Met groet, Piet Spaans 10 mei 2007 13:15 (CEST)[reageer]

Van oorsprong heb ik die neiging 😉 - Quistnix 10 mei 2007 13:21 (CEST)[reageer]

Wanneer opmerkingen als deze de intentie van Wikipedia en zijn opzet weergeven, heb ik mij in dit - naar ik meende serieuze - medium vergist en zal ik mij maar liever van verdere bijdragen onthouden.

Piet Spaans 10 mei 2007 15:11 (CEST)[reageer]

Ik denk nu toch echt dat wij elkaar niet begrijpen. - Quistnix 10 mei 2007 15:33 (CEST)[reageer]

Klopt! Ik zou zeggen, schaf een beter begrijpertje aan...

Communicatie is een zaak met twee kanten: als wij elkaar niet begrijpen dan ligt dat wat mij betreft niet aan onwil maar aan onbekendheid met de manier waarop de persoon aan de andere kant van de lijn communiceert. Misschien moeten we allebei ons begrijpertje upgraden - Quistnix 21 mei 2007 11:13 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Vlaggetjesdag. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 19 jul 2018 15:16 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Vlaggetjesdag. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 9 apr 2019 17:40 (CEST)[reageer]