Overleg:Volksvertegenwoordiger

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 2 maanden geleden door MaxValor in het onderwerp Overheidsorgaan?

In dit artikel stond de volgende definitie:

Volksvertegenwoordiger is de benaming voor een persoon die de belangen behartigt van een groep personen die het vertrouwen in hem of haar hebben gesteld ten overstaande van een overheid.

Ik ben het daar niet mee eens, om de volgende redenen:

  • In deze definitie past ook de advocaat die een groep mensen bijstaat in een rechtzaak tegen de overheid en zelfs de advocaat van een groep mensen die wordt aangeklaagd wegens deelname aan een criminele organisatie valt onder deze definitie van volksvertegenwoordiger. De definitie is dus te ruim.
  • Er staat "ten overstaande van een overheid", maar ook parlementen en gemeenteraden en dergelijke maken deel uit van de overheid (en wel van de wetgevende macht)
  • In veel politieke partijen wordt een volksvertegenwoordiger geacht niet alleen het belang van zijn kiezers te behartigen, maar het algemeen belang. De taak van een volksvertegenwoordiger is dus breder dan die van belangenbehartiger.

Ik zal eens kijken of ik het verbeteren kan. Johan Lont 8 nov 2006 14:31 (CET)Reageren

Overheidsorgaan?[brontekst bewerken]

Kun je in Nederland de Tweede en Eerste Kamer, Provinciale Staten en de Gemeenteraad een "overheidsorgaan" noemen? Wekt dat juist niet verwarring? MaxValor (overleg) 22 feb 2024 13:56 (CET)Reageren