Overleg:Wijer (België)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 15 jaar geleden door Zonneschijn

Beste mensen, ik lees over de etymologie van de naam wijer het volgende:

De naam zou afkomstig zijn van 'villeir' op zijn beurt afgeleid van het Latijnse 'villa' in de betekenis van 'hoeve'. De eerste vermelding van Villeir dateert reeds uit de 12e eeuw. Later zou de naam romaniseren: Vivarium. Dit verbasterde vervolgens tot Weyer en het tegenwoordige Wijer.

Dat "Villeir" terug zou gaan op latijn Villa ligt genoeg voor de hand. Dat na een "romanisering" de naam Villeir zou overgaan in Weyer en later wijer, dat kan ik helemaal niet volgen. Waarom niet? De van villa, villeir en dergelijke af te leiden plaatsnamen zijn in de wijde omgeving talrijk (wijlre, wahlwiller, noem maar op) maar nog nooit heb ik de etymologie van een daaruit te herleiden plaatsnaam gezien waarbij beide l'en weg zouden zijn gevallen. belangrijker is nog dat de term wijer een andere inhoud heeft, namelijk "visvijver". Wijer in die betekenis wordt door specisten telkens weer herleid op latijn Vivarium, dus dat stemt wel goed overeen. in elk latijns woordenboek kunt u terugvinden dat dat betekent: visvijver. De term wijer kan men als element in plaats-, straat- en veldnamen tegenkomen in geheel belgisch limburg (hier ook vaak de meer recente vorm 'vijver'), noord-Brabant (hier wijer, weijer, bij breda Wiewer) , Vlaams-Brabant (wiewer, wijer, wouwer), In Nederlands lLmburg en in Duits Oppergelder (weiher). In de omgeving van wijer-nieuwkerken (zolder, zonhoven) wemelt het van zulke vijvers, die soms nog steeds met de naam wijer benoemd worden zoals bv de Platwijers even noord van Hasselt.

Er is een uitgebreide literatuur over de Wijers. Als voorbeeld noem ik het (zeer gedegen) werk van Joël Burny, "Bijdrage tot de historische ecologie van de Limburgse Kempen (1910-1950)". Uitgave Natuurhistorisch genootschap in Limburg. Maastricht 1999 ISBN 90-74508-08-1.

De plaatsnaam wijer verwijst dus gezien vorm en genoemde omstandigheden hoogstwaarschijnlijk, eigenlijk onmiskenbaar, naar een of ander vijvercomplex, mogelijk visvijvers. Klopt dat ook met de topografie? Hoewel het verderop wemelde van de visvijvers, zien we die niet bij nieuwkerken. Dat betekent niet dat ze er niet (mogelijk op beperkte schaal) geweest kunnen zijn, maar het is waarschijnlijker dat we de oorsprong van de naam moeten zoeken in de plaatselijke kasteelboerderij(?) aan de grotestraat, die door een vrij grote vijver wordt omgeven.

Daaruit blijkt, dat de term wijer gezien kan worden als een verouderde en streekgebonden variant van 'vijver', zonder dat van een betekenisversmalling in de richting van 'VISvijver' per se sprake hoeft te zijn, hoewel dat toch de meest gebruikelijke betekenis blijft.

Ik stel voor het artikel in genoemde richting aan te passen en ben voornemens dat zonder tegenbericht op korte termijn zelf te doen.

Jammer maar helaas, maar dit lijkt op eigen, origineel onderzoek wat niet toegestaan is op Wikipedia. Je geeft wel een bron waar iets over vijvers (wijers) te vinden is, maar geen bron voor de etymologische verklaring van de plaatsnaam Wijer vanaf zijn eerste vermelding villeir. Verder week je welk erg van het onderwerp af: dat de Platwijers een wandelgebied zijn, hoeft niet vemreld te worden in een artikel over de plaats Wijer. Om deze redenen heb ik je wijzigingen voorlopig teruggedraaid tot er meer bewijsmateriaal gevonden is. Zonneschijn 8 dec 2008 21:39 (CET)Reageren