Overleg:Wouter II Berthout

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 4 jaar geleden door Xaviervd in het onderwerp Problemen met echtgenotes van Wouter II en Wouter III

Problemen met echtgenotes van Wouter II en Wouter III[brontekst bewerken]

Deze pagina verwijst als bron naar de foundation of Medieval Genealogy. De informatie op die site lijkt me zeer grondig met talrijke verwijzigen naar oude bronnen. In dat opzicht lijkt me dat veel betrouwbaarder dan bv. Geneanet. Maar het probleem is dat de info op deze Wiki pagina niet overeenkomt met wat de foundation of Medieval Genealogy (FMG) aangeeft.

Zowel FMG als de wiki pagina stellen dat Wouter II de kleinzoon is van Wouter I. Er kan discussie zijn over de naam van de persoon in te tussenliggende generatie (Gerard in FMG en Arnoud in wiki) kan dan nog een detail zijn. Wouter I wordt in beide aangeduid als diegene die de grond schonk aan de abdij van Grimbergen. De kinderen van Wouter I komen niet overeen, want FMG stelt dat er maar 2 kinderen zijn terwijl de Wiki pagina er 5 oplijst.

Wouter II wordt in FMG aangeduid als diegene die de Grimbergse oorlog uitvocht met Godfried van Leuven. Maar FMG stelt dat Wouter II omstreeks 1180 op zijn sterfbed een schenking doet aan Sint-Michiels in Antwerpen. Dat plaatst het overlijden van Wouter II al 20 jaar vroeger. Het grootste struikelblok is echter de echtgenote van Wouter II. Volgens FMG is dat Margaretha Van Grimbergen, dochter van Gerard en Adelaide. Volgens de huidige wiki pagina van Wouter II zou dat echter Bonne Van Loon zijn, dochter van Lodewijk I van Loon. FMG heeft Bonne ook, maar dan als echtgenote van Wouter III en niet van Wouter II. Volgens de Wiki pagina van Wouter IV zou Wouter III gehuwd zijn met Guda van Bretagne. Daarvan is geen spoor te vinden in FMG.

Ook op te merken valt dat op de Franse wiki pagina van Wouter II (Gauthier II Berthout) wel het huwelijk met Margaretha van Grimbergen staat. Als bronvermelding staat FMG aangegeven. Eveneens op de Franse wiki wordt Wouter III dan gehuwd met Guda van Bretagne, wat dus niet overeenkomt met FMG.

Bij Wouter IV loopt de wiki pagina weer gelijk met FMG, als beide stellen dat deze overleed in Damietta in 1219 (kruistocht). De Wiki pagina stelt dat hij getrouwd is met Sofie Van Loon, terwijl FMG het houdt op een niet nader genoemde Sofie. Ook kan opgemerkt worden dat de bronnen van het Wiki artikel van Wouter IV veel uitgebreider zijn. Mogelijks kan iemand met toegang tot die bronnen de hogere generaties aanvullen met correcte bronnen.

Wie kan er dus duidelijkheid scheppen over de echtgenotes van Wouter II en Wouter III, met degelijke bronvermelding? Betreft het Margaretha Van Grimbergen, Bonne van Loon of Guda van Bretagne? Dank bij voorbaat! Xaviervd (overleg) 12 aug 2019 15:19 (CEST)Reageren