Overleg categorie:Anarchisme

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 18 jaar geleden door Guyvago

A.u.b. niet hercategoriseren enkel omdat het u niet past dat het anarchisme een socialistische stroming is. Argumenteren dat het anarchisme "niet langer" een socialistische stroming is om het buitenbeetje anarcho-kapitalisme niet te hoeven koppelen aan een socialistsiche stroming, is simpelweg onjuistheden beweren. Er wordt vanuit de Europese en Latijns-Amerikaanse anarchistische hoek eerder omgekeerd geredeneerd, namelijk dat het anarcho-kapitalisme eigenlijk niet tot het anarchisme gerekend mag worden.

Dit laatste legt meteen ook de vinger op de zere plek, n.l. het verschil in opvattingen over wat anarchisme inhoudt tussen de VS en de rest van de wereld; in de VS vindt men het voldoende wanneer iemand de staat als bron van onderdrukking ziet om hem als anarchist te kenmerken, voor de rest van de wereld hoort het idee dat het kapitalisme een bron van onderdrukking is, daar ook bij. Aangezien wij tot "de rest van de wereld" gerekend mogen worden stel ik voor de categorisatie als vorm van socialisme te handhaven.

Merk daarbij op dat Nederland in het verleden een vrij belangrijke rol gespeeld heeft in het anarchisme, en dat die rol onbegrijpelijk wordt wanneer het anarchisme wordt losgekoppeld van het socialisme. Indien dit een punt van discussie wordt, lijkt het me dan ook beter het anarcho-kapitalisme als vorm van anarchisme te laten vallen dan quasi-neutraal het anarchisme als "politieke stroming" categoriseren en daarmee de vaderlandse geschiedenis van het (revolutionaire) socialisme overhoop halen. - gv 30 jan 2006 17:50 (CET)Reageren